Zásadotvorné a kyselotvorné potraviny

11.09.2017

Zásadotvorné a kyselotvorné potraviny

Abychom udrželi acidobasickou rovnováhu na správných hodnotách, což je pH krve a většiny tělních tekutin, kromě žaludečních a poševních sliznic, v rozmezí 7,35-7,4, je nutné konzumovat cca 80% zásadotvorných potravin a pouze 20% kyselotvorných. V praxi je to bohužel opačně a pak se nelze divit, že kyseliny v našich organismech vítězí.

Přehled zásadotvorných a kyselinotvorných potravin

Potraviny, které silně tvoří zásady

  • zeleninové šťávy
  • pšeničné klíčky
  • bylinkový čaj
  • zelenina a listový salát jako např. okurky, zelí, čerstvé pampelišky, endivie, rajčata, cukety, tykev, mrkev, ředkvičky, kedlubny, pórek, polní salát, lilek, celer, brambory, bílé fazole, rukola atd.
  • omnimolekulární rostlinné potraviny, např. WurzelKraft
  • slunečnicová semena

Potraviny slabě tvořící zásady

  • plody jako např. fíky, rozinky, banány, citróny, melouny, třešně, hroznové víno, meruňky, broskve, jahody, angrešt, maliny, borůvky atd.
  • podmáslí
  • quinoa, amarant, špalda, jáhly, kroupy, pohanka
  • klíčky špaldy
  • obilná káva
  • avokádo
  • med
  • čočka, hrách, zelené a žluté fazole

Potraviny slabě tvořící kyseliny

  • ovocné šťávy
  • lískové oříšky, vlašské ořechy, sladké mandle
  • pšeničná celozrnná mouka
  • žitná celozrnná mouka
  • celozrnný „knäckebrot"
  • celozrnný chléb
  • výrobky z celozrnného šrotu
  • máslo
  • tvaroh
  • jogurt
  • rýže, loupaná, vařená
  • burské a paraořechy

Potraviny a poživatiny silně tvořící kyseliny

  • zrnková káva
  • černý čaj
  • alkohol
  • všechny nápoje typu cola a limonáda
  • živočišné bílkoviny jako např. maso, uzeniny, ryby
  • „fast food" a hotová jídla
  • většina mléčných výrobků, jako např. tvrdý sýr atd.
  • průmyslový cukr, sladidla a sladkosti
  • bílá mouka a výrobky z ní
ZDc2ZTdm