S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete Více informací.

Špaldová mouka: výborný zdroj vitamínů, minerálů i vlákniny

30.09.2015

Špaldová mouka: výborný zdroj vitamínů, minerálů i vlákniny

Do každého zdravého a vyváženého jídelníčku patří celozrnné obiloviny a produkty z nich vyrobené. Určitě i vy si doma čas od času něco upečete a právě na pečení je skvělou volbou špaldová mouka. V tomto článku se dozvíte, jak a z čeho se špaldová mouka získává, co cenného obsahuje a jak s ní v kuchyni správně pracovat.

Co to je špalda

Špalda je druhem pšenice, která byla v Evropě pěstována již přibližně před 8000 lety. Jelikož ale klasická pšenice vykazovala vyšší výnosy, bylo od pěstování pšenice špaldy postupně opuštěno. V současné době je ale špalda a špaldová mouka opět v kurzu a na rady výživových poradců ji zkouší celá řada lidí.

Pozitivní účinky konzumace pšenice špaldy

Špaldová mouka je sice podobně energetická jako klasická bílá mouka z obyčejné pšenice, obsahuje ale mnohem více cenných látek, a to v podobě různých vitamínů, minerálů či enzymů. Je tedy rozhodně nutričně hodnotnější potravinou. Mimo jiné obsahuje i vlákninu, a pokud si tedy dáte bílý rohlík nebo pečivo ze špaldové mouky, určitě poznáte rozdíl. Po celozrnném pečivu totiž budete sytí po delší dobu.

Špaldová mouka tedy rozhodně není žádný novodobý módní výstřelek. Možná vás v obchodě vyděsí její vyšší cena. Jelikož je ale špalda náročnější na pěstování, navíc nesmí být nijak chemicky ošetřována, aby se mohla prodávat pod označením bio, je vyšší cena přirozenou reakcí.

Použití špaldové mouky v kuchyni

Vitamíny skupiny B, A, C, D nebo E, zinek, vápník či hořčík - to vše jsou látky, které špaldová mouka obsahuje. Nesmíme rovněž zapomenout na fakt, že je zdrojem nenasycených mastných kyselin nebo vlákniny. Ve své kuchyni můžete se špaldovou moukou pracovat podobně jako s moukou bílou. Zpočátku vám však nedoporučujeme celou dávku mouky při pečení do těsta nahradit moukou celozrnnou. Uvádí se, že ideální náhrada je přibližně poloviční množství. Domácí pečivo tak získá zajímavější chuť, nebude tvrdé, jak se mnozí odpůrci celozrnné mouky domnívají a bude i výživově hodnotnější. Dalším produktem z výživné špaldy jsou špaldové těstoviny

OWNkMWFlMT