Ďobáčky (jako Čína s rýží)
Ingredience:
- 150 g Ďobáčků (1 balení)
- 1 menší paprika nakrájená na nudličky
- 2 menší rajčata
- 1 střední cibule nakrájená na půlkolečka
- česnek
- pórek
- sojová omáčka
- koření dle chuti (na čínu, grilovaní, pepř)
Postup:
Ďobáčky, cibuli, pórek a česnek zprudka osmahneme na pánvi (cca 2 minuty), přidáme koření a zeleninu, podusíme, přidáme sůl a sojovou omáčku. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Celková doba přípravy 10-15 minut, porce pro 2 osoby.
Zámecká pečeně
Ingredience:
- 150 g Ďobáčků (1 balení)
- 150 g žampiónů
- 3 lžíce rostlinného másla (Alsan)
- 250 g špenátu (čerstvý nebo mražený)
- sůl
- pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- 2 lžíce strouhaného sýra (tofu)
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup:
Ďobáčky nasekáme nebo jemně nakrájíme. Žampióny osmahneme na malém množství rostlinného másla (Alsan). Rozpustíme mražený špenát, osolíme, okořeníme trochou pepře a muškátovým oříškem. Vmícháme do něj strouhaný sýr (tofu). Pekáč vymažeme olejem. Na dno dáme nejdřív nasekané nebo nakrájené Ďobáčky, na to špenát, žampiony a znovu Ďobáčky. Před dopečením můžeme zalít rozšlehaným vejcem v trošce mléka (sojového). Pečeme asi 30 minut.
Celková doba přípravy 10-15 minut, porce pro 2 osoby.
Ďobáčky ve směsi
Ingredience:
- 150 g Ďobáčků (1 balení)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 4 rajčata
- 4 papriky
- 2 lžíce kečupu (rajský protlak)
- 2 lžíce nasekaných oliv
- 2 lžíce Sojanézy (zakysané smetany)
Postup:
Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme nakrájená rajčata a papriky, podusíme, přidáme kečup (protlak), nakrájené olivy, Ďobáčky a nakonec Sojanézu (zakysanou smetanu). Vše prohřejeme a dle potřeby přisolíme. Jako příloha jsou nejlepší těstoviny.
Celková doba přípravy 15-20 minut, porce pro 2 osoby.
Kuskusové rizoto
Ingredience:
Postup:
Kuskus vsypeme do mísy a zalijeme vařící vodou, aby byl kuskus ponořený. Až voda vsákne, přidáme Ďobáčky a promícháme, prohřejeme na mírném ohni, dochutíme kořením. Při podávání zasypeme strouhaným sýrem a zdobíme pažitkou či petrželkou. Můžeme podávat se zeleninovou oblohou.
Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 3 osoby
Ďobačinky
Ingredience:
- 1 Ďobáčky
- 2 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 0,5l mléka
- sterilovaná kukuřice
- červená kapie
Postup:
Připravíme si těsto a usmažíme palačinky. Ďobáčky lehce ohřejeme na pánvi a přidáme kukuřici s kápií. Směs balíme do palačinek. Pro zpestření chuti palačinky přelijeme zakysanou smetanou s česnekem.
Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 3 osoby.
Sviadnovský květák
Ingredience:
- 1 uvařený květák
- 2 balení Ďobáčků
- 2 vejce
- 2 dcl mléka
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- pepř
- vegeta
Postup:
Vymažeme si zapékací mísu a poklademe květákem obraným na růžičky. Poklademe Ďobáčky a zalijeme směsí mléka, vejce, protlaku a koření. Zapečeme v troubě při190 st C asi 20 minut. Podáváme s celozrnným pečivem.
Celková doba přípravy 30 minut, porce pro 4 osoby.
Lilek s Ďobáčky
Ingredience:
- 1 lilek
- 1 Ďobáčky
- česneková sůl (popřípadě jinou ochucenou sůl nebo vegetu)
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
Lilek nakrájíme na3 mm kolečka, posypeme česnekovou solí a opečeme na olivovém oleji. Podáváme s lehce ohřátými Ďobáčkami a celozrnnou bagetou nebo tousty (nakrájené na trojúhelníčky).
Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.
Salát s těstovinami a Ďobáčky
Ingredience:
- Ďobáčky
- těstoviny
- tatarka (doporučujeme sojovou tatarku Kalma)
- fazole
- cibule
- kyselé okurky
- červená řepa
- pórek
- pepř
- mletá paprika (může být i ostrá)
- olej
Postup:
Uvaříme těstoviny a přidáme do nich lžičku oleje. Ďobáčky smícháme s těstovinami a s tatarkou a přidáme fazole, nakrájenou cibulku, okurky, červenou řepu a pórek. Podle chuti opepříme a přidáme papriku. Dáme vychladit do ledničky a podáváme.
Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.
Zapečené papriky
Ingredience:
- 4 papriky
- 2 rajčata
- Ďobáčky
- česnek
- sůl
- 1-2 lžíce oleje
- kmín
- majoránka
- petrželová nať
Postup:
Ďobáčky nakrájíme nadrobno. Očištěné papriky naplníme předem připravenou a promíchanou směsí z Ďobáčků, oleje, soli, utřeného česneku, kmínu a majoránky. Dáme péct do trouby. Podáváme s rýží nebo pohankou. Zdobíme rajčaty a petrželovou natí.
Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.
Ďobáčky se zelím a těstovinami
Ingredience:
- 1 Ďobáčky (150 g)
- 2 porce vařených těstovin (200 g suchých)
- 250 g nakrájené cibule
- 500 g krájeného bílého hlávkového zelí (1/2 menší hlávky)
- 2 lžíce oleje
- kmín
- sůl
- pepř
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme krájené zelí, sůl, kmín a dusíme asi 15 minut do změknutí zelí. Pak vmícháme Ďobáčky, můžeme je i nakrájet, a uvařené zcezené těstoviny. Vše prohřejeme, podle chuti můžeme i mírně připepřit. Podáváme se salátem.
Celková doba přípravy 25 minut, porce pro 2 osoby.
Ďobáčky na topince
Ingredience:
- 2 šálky Ďobáčků
- šálek strouhaného tvrdého sýra (cca 100g)
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- sůl
Postup:
Na oleji prohřejeme Ďobáčky a zalijeme je vejci rozšlehanými se sýrem a solí. Necháme ztuhnout a podáváme na topinkách. Topinky můžeme mírně potřít česnekem.
Celková doba přípravy 15 minut, porce pro 2 osoby.
Zapékané Ďobáčky
Ingredience:
- 1 Ďobáčky
- sklenice zeleninové směsi (zeleninové lečo, Moravanka)
- 6 středně velkých syrových brambor
- 300 g Sojkyšky natural (můžeme použít šlehačku)
- olej
- sůl
- kmín
Postup:
Ďobáčky dáme do vymaštěného pekáčku, posypeme zeleninovou směsí bez nálevu, pokryjeme silnějšími plátky oloupaných brambor, osolíme a posypeme kmínem. Nakonec zalijeme rozmíchanou Sojkyškou nebo šlehačkou, přikryjeme poklicí a pečeme 30 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.
Celková doba přípravy 45 minut, porce pro 2 osoby.
Ďobáčky s vejci
Ingredience:
- 3 šálky sekaných Ďobáčků
- šálek krájené cibule
- 4 vejce
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 2 lžíce zelené cibulky nebo pažitky
- rajčata
Postup:
Na oleji zpěníme krájenou cibuli, přidáme nakrájené Ďobáčky, vejce a umícháme do zhoustnutí. Dle chuti osolíme. Zdobíme zelenou cibulkou nebo pažitkou a kousky rajčat. Podáváme s chlebem, celozrnným pečivem.
Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.
Marinované Ďobáčky
Ingredience:
- 20 dkg Ďobáčků
- 2 šálky vody
- šálek cibule
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce oleje
- lžička kaparů
- 2-3 kyselé okurky
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 hřebíčky
- 3 kuličky jalovce
- bobkový list
- sůl
- lžička cukru
Postup:
Svaříme vodu s octem, nakrájenou cibuli na tenká kolečka a koření. Do vychladlé marinády vmícháme olej, jemně nakrájené okurky s kapary a nalijeme na Ďobáčky. Necháme proležet do druhého dne v chladu. Podáváme vychlazené, zdobené kolečky citronu a snítkami petrželky. Jako přílohu podáváme chléb.
Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.
Letní těstovinový salát s Ďobáčkami
Ingredience:
- 1 balení Ďobáčků
- 200 g těstovin
- 4 rajčata
- salátová okurka
- 1 červená kapie
- 1 hlávkový salát
- 3 cibule
- 150 g tvrdého sýra
- 3 lžíce oleje
- sůl
- bazalka
- oregáno
Postup:
Těstoviny uvaříme ve slané vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou, aby zchladly. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme Ďobáčky a opečeme. Přidáme nakrájená rajčata, osolíme, okořeníme a podusíme, až rajčata změknou. Směs necháme vychladnout. Nakrájíme salátovou okurku, kapii, hlávkový salát a sýr, promícháme s vychladlou směsí a těstovinami, podáváme. Podáváme s pečivem.
Celková doba přípravy 15 minut, porce pro 2 osoby.
Kung-pao z Ďobáčků
Ingredience:
- 1 balení Ďobáčků
- 50 g arašídů
- 1 cibule
- 1 lžíce Solamylu
- 1 červená kapie
- 4 lžíce sojové omáčky
- olej
- 1 dl dezertního vína
- zázvor
Postup:
Ďobáčky společně s nakrájenou kapií, cibulí a arašídy opečeme na pánvi. Připravíme si zálivku smícháním1 dl vody,1 dl dezertního vína, 1 lžičky solamylu, sojové omáčky, 1 lžíce oleje a špetkou zázvoru. Sójové nudličky na pánvi zalijeme zálivkou a krátce podusíme. Jako přílohu podáváme rýži.
Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.
Ďobáčky v sojovém jogurtu
Ingredience:
- 300 g Ďobáčků (2 balení)
- 100 g hrubě nakrájené cibule
- stroužek česneku nakrájeného na tenké plátky
- lžíce kečupu
- trošku kari koření
- zázvoru
- koriandru
- kousek chilli papriky
- 20 ml dezertního vína
- 1 bílý sojový jogurt
Postup:
Ďobáčky vysypene na pánev, přidáme hrubě nakrájenou cibuli, plátky česneku, kečup, koření včetně chilli papriky a zalijeme vínem. Chvíli dusíme pod pokličkou a pak přidáme sojový jogurt. Rozmícháme, necháme krátce projít varem a podáváme s rýží. Potom zdobíme na talíři dílky rajčete a proužky pórku.
Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 4 osoby.