Recepty z Ďobáčků

08.09.2016

Recepty z Ďobáčků

Ďobáčky (jako Čína s rýží)

Ingredience:

  • 150 g Ďobáčků (1 balení)
  • 1 menší paprika nakrájená na nudličky
  • 2 menší rajčata
  • 1 střední cibule nakrájená na půlkolečka
  • česnek
  • pórek
  • sojová omáčka
  • koření dle chuti (na čínu, grilovaní, pepř)

Postup:

Ďobáčky, cibuli, pórek a česnek zprudka osmahneme na pánvi (cca 2 minuty), přidáme koření a zeleninu, podusíme, přidáme sůl a sojovou omáčku. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Celková doba přípravy 10-15 minut, porce pro 2 osoby.

 

Zámecká pečeně

Ingredience:

  • 150 g Ďobáčků (1 balení)
  • 150 g žampiónů
  • 3 lžíce rostlinného másla (Alsan)
  • 250 g špenátu (čerstvý nebo mražený)
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 2 lžíce strouhaného sýra (tofu)
  • 1 lžíce rostlinného oleje


Postup:

Ďobáčky nasekáme nebo jemně nakrájíme. Žampióny osmahneme na malém množství rostlinného másla (Alsan). Rozpustíme mražený špenát, osolíme, okořeníme trochou pepře a muškátovým oříškem. Vmícháme do něj strouhaný sýr (tofu). Pekáč vymažeme olejem. Na dno dáme nejdřív nasekané nebo nakrájené Ďobáčky, na to špenát, žampiony a znovu Ďobáčky. Před dopečením můžeme zalít rozšlehaným vejcem v trošce mléka (sojového). Pečeme asi 30 minut.

Celková doba přípravy 10-15 minut, porce pro 2 osoby.

 

Ďobáčky ve směsi

Ingredience:

  • 150 g Ďobáčků (1 balení)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 4 rajčata
  • 4 papriky
  • 2 lžíce kečupu (rajský protlak)
  • 2 lžíce nasekaných oliv
  • 2 lžíce Sojanézy (zakysané smetany)

Postup:

Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme nakrájená rajčata a papriky, podusíme, přidáme kečup (protlak), nakrájené olivy, Ďobáčky a nakonec Sojanézu (zakysanou smetanu). Vše prohřejeme a dle potřeby přisolíme. Jako příloha jsou nejlepší těstoviny.

Celková doba přípravy 15-20 minut, porce pro 2 osoby.


Kuskusové rizoto

Ingredience:

  • 2 balení Ďobáčků
  • 2 hrnky kuskusu
  • 10 dg tvrdého sýru
  • sůl
  • pepř
  • pažitka nebo petržel


Postup:

Kuskus vsypeme do mísy a zalijeme vařící vodou, aby byl kuskus ponořený. Až voda vsákne, přidáme Ďobáčky a promícháme, prohřejeme na mírném ohni, dochutíme kořením. Při podávání zasypeme strouhaným sýrem a zdobíme pažitkou či petrželkou. Můžeme podávat se zeleninovou oblohou.

Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 3 osoby


Ďobačinky

Ingredience:

  • 1 Ďobáčky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 0,5l mléka
  • sterilovaná kukuřice
  • červená kapie

Postup:

Připravíme si těsto a usmažíme palačinky. Ďobáčky lehce ohřejeme na pánvi a přidáme kukuřici s kápií. Směs balíme do palačinek. Pro zpestření chuti palačinky přelijeme zakysanou smetanou s česnekem.

Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 3 osoby.

Sviadnovský květák

Ingredience:

  • 1 uvařený květák
  • 2 balení Ďobáčků
  • 2 vejce
  • 2 dcl mléka
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • pepř
  • vegeta

Postup:

Vymažeme si zapékací mísu a poklademe květákem obraným na růžičky. Poklademe Ďobáčky a zalijeme směsí mléka, vejce, protlaku a koření. Zapečeme v troubě při190 st C asi 20 minut. Podáváme s celozrnným pečivem.

Celková doba přípravy 30 minut, porce pro 4 osoby.

Lilek s Ďobáčky

Ingredience:

  • 1 lilek
  • 1 Ďobáčky
  • česneková sůl (popřípadě jinou ochucenou sůl nebo vegetu)
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Lilek nakrájíme na3 mm kolečka, posypeme česnekovou solí a opečeme na olivovém oleji. Podáváme s lehce ohřátými Ďobáčkami a celozrnnou bagetou nebo tousty (nakrájené na trojúhelníčky).

Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.

Salát s těstovinami a Ďobáčky

Ingredience:

  • Ďobáčky
  • těstoviny
  • tatarka (doporučujeme sojovou tatarku Kalma)
  • fazole
  • cibule
  • kyselé okurky
  • červená řepa
  • pórek
  • pepř
  • mletá paprika (může být i ostrá)
  • olej

Postup:

Uvaříme těstoviny a přidáme do nich lžičku oleje. Ďobáčky smícháme s těstovinami a s tatarkou a přidáme fazole, nakrájenou cibulku, okurky, červenou řepu a pórek. Podle chuti opepříme a přidáme papriku. Dáme vychladit do ledničky a podáváme.

Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.

Zapečené papriky

Ingredience:

  • 4 papriky
  • 2 rajčata
  • Ďobáčky
  • česnek
  • sůl
  • 1-2 lžíce oleje
  • kmín
  • majoránka
  • petrželová nať

Postup:

Ďobáčky nakrájíme nadrobno. Očištěné papriky naplníme předem připravenou a promíchanou směsí z Ďobáčků, oleje, soli, utřeného česneku, kmínu a majoránky. Dáme péct do trouby. Podáváme s rýží nebo pohankou. Zdobíme rajčaty a petrželovou natí.

Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.

Ďobáčky se zelím a těstovinami

Ingredience:

  • 1 Ďobáčky (150 g)
  • 2 porce vařených těstovin (200 g suchých)
  • 250 g nakrájené cibule
  • 500 g krájeného bílého hlávkového zelí (1/2 menší hlávky)
  • 2 lžíce oleje
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Postup:

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme krájené zelí, sůl, kmín a dusíme asi 15 minut do změknutí zelí. Pak vmícháme Ďobáčky, můžeme je i nakrájet, a uvařené zcezené těstoviny. Vše prohřejeme, podle chuti můžeme i mírně připepřit. Podáváme se salátem.

Celková doba přípravy 25 minut, porce pro 2 osoby.

Ďobáčky na topince

Ingredience:

  • 2 šálky Ďobáčků
  • šálek strouhaného tvrdého sýra (cca 100g)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Postup:

Na oleji prohřejeme Ďobáčky a zalijeme je vejci rozšlehanými se sýrem a solí. Necháme ztuhnout a podáváme na topinkách. Topinky můžeme mírně potřít česnekem.

Celková doba přípravy 15 minut, porce pro 2 osoby.

Zapékané Ďobáčky

Ingredience:

  • 1 Ďobáčky
  • sklenice zeleninové směsi (zeleninové lečo, Moravanka)
  • 6 středně velkých syrových brambor
  • 300 g Sojkyšky natural (můžeme použít šlehačku)
  • olej
  • sůl
  • kmín

Postup:

Ďobáčky dáme do vymaštěného pekáčku, posypeme zeleninovou směsí bez nálevu, pokryjeme silnějšími plátky oloupaných brambor, osolíme a posypeme kmínem. Nakonec zalijeme rozmíchanou Sojkyškou nebo šlehačkou, přikryjeme poklicí a pečeme 30 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

Celková doba přípravy 45 minut, porce pro 2 osoby.

Ďobáčky s vejci

Ingredience:

  • 3 šálky sekaných Ďobáčků
  • šálek krájené cibule
  • 4 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 2 lžíce zelené cibulky nebo pažitky
  • rajčata

Postup:

Na oleji zpěníme krájenou cibuli, přidáme nakrájené Ďobáčky, vejce a umícháme do zhoustnutí. Dle chuti osolíme. Zdobíme zelenou cibulkou nebo pažitkou a kousky rajčat. Podáváme s chlebem, celozrnným pečivem.

Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.

Marinované Ďobáčky

Ingredience:

  • 20 dkg Ďobáčků
  • 2 šálky vody
  • šálek cibule
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • lžička kaparů
  • 2-3 kyselé okurky
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • bobkový list
  • sůl
  • lžička cukru

Postup:

Svaříme vodu s octem, nakrájenou cibuli na tenká kolečka a koření. Do vychladlé marinády vmícháme olej, jemně nakrájené okurky s kapary a nalijeme na Ďobáčky. Necháme proležet do druhého dne v chladu. Podáváme vychlazené, zdobené kolečky citronu a snítkami petrželky. Jako přílohu podáváme chléb.

Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.

Letní těstovinový salát s Ďobáčkami

Ingredience:

  • 1 balení Ďobáčků
  • 200 g těstovin
  • 4 rajčata
  • salátová okurka
  • 1 červená kapie
  • 1 hlávkový salát
  • 3 cibule
  • 150 g tvrdého sýra
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • bazalka
  • oregáno

Postup:

Těstoviny uvaříme ve slané vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou, aby zchladly. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme Ďobáčky a opečeme. Přidáme nakrájená rajčata, osolíme, okořeníme a podusíme, až rajčata změknou. Směs necháme vychladnout. Nakrájíme salátovou okurku, kapii, hlávkový salát a sýr, promícháme s vychladlou směsí a těstovinami, podáváme. Podáváme s pečivem.

Celková doba přípravy 15 minut, porce pro 2 osoby.

Kung-pao z Ďobáčků

Ingredience:

  • 1 balení Ďobáčků
  • 50 g arašídů
  • 1 cibule
  • 1 lžíce Solamylu
  • 1 červená kapie
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • olej
  • 1 dl dezertního vína
  • zázvor

Postup:

Ďobáčky společně s nakrájenou kapií, cibulí a arašídy opečeme na pánvi. Připravíme si zálivku smícháním1 dl vody,1 dl dezertního vína, 1 lžičky solamylu, sojové omáčky, 1 lžíce oleje a špetkou zázvoru. Sójové nudličky na pánvi zalijeme zálivkou a krátce podusíme. Jako přílohu podáváme rýži.

Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 2 osoby.

Ďobáčky v sojovém jogurtu

Ingredience:

  • 300 g Ďobáčků (2 balení)
  • 100 g hrubě nakrájené cibule
  • stroužek česneku nakrájeného na tenké plátky
  • lžíce kečupu
  • trošku kari koření
  • zázvoru
  • koriandru
  • kousek chilli papriky
  • 20 ml dezertního vína
  • 1 bílý sojový jogurt

Postup:

Ďobáčky vysypene na pánev, přidáme hrubě nakrájenou cibuli, plátky česneku, kečup, koření včetně chilli papriky a zalijeme vínem. Chvíli dusíme pod pokličkou a pak přidáme sojový jogurt. Rozmícháme, necháme krátce projít varem a podáváme s rýží. Potom zdobíme na talíři dílky rajčete a proužky pórku.

Celková doba přípravy 20 minut, porce pro 4 osoby.

YWMzO