Ostružiny - vitamínová bomba pro sklonek léta

13.01.2015

Ostružiny - vitamínová bomba pro sklonek léta

Ostružiny jsou tmavé plody keře známého jako ostružník. Nejenže výborně chutnají, ale také pozitivně ovlivňují naše zdraví. Jsou vhodné třeba na přípravu buchet a koláčů, na výrobu domácích marmelád a sirupů nebo se dají také jíst jen tak jako jiné druhy ovoce. Mnoho lidí si ostružiny spojuje především s koncem léta, protože dozrávají průběžně od srpna až do října.

Jaké pozitivní účinky tedy ostružiny našemu zdraví přinášejí?

Obsahují velké množství vitamínů C, který působí na posílení naší obranyschopnosti. Dále podporují detoxikaci organismu, zbavují volných radikálů nebo regenerují sliznice a propůjčují naší pokožce zdravější odstín. Kromě vitamínu C obsahují také vitamíny B, fosfor, draslík, železo, hořčík, vápník a další nezbytné vitamíny či minerály.

Sbírají se nejen jejich plody, ale i listy, ze kterých se dá připravit výborný vitamínový čaj, mají léčivé účinky. Látky v nich obsažené například působí protizánětlivě. Čaj se tak doporučuje pít při různých infekcích krku a ústní dutiny.

YzM5Y