Vyzkoušejte kustovnici čínskou, která je univerzálním potravinovým doplňkem na spoustu zdravotních problémů. Tyto drobné ovocné plody jsou nejen plné vitamínů a minerálů, ale obsahují i další cenné látky.
Nedostatek vitamínů či minerálů můžete pociťovat v každém ročním období a právě s kustovnicí je do svého těla snadno doplníte přírodní cestou. Užívat ji můžete ve zdraví i v nemoci, ideálně jako prevenci proti všem možným zdravotním neduhům. Kustovnice čínská je bez lepku, laktózy a je vhodná i pro diabetiky.
Kustovnice čínská - goji - lycium chinese
Kustovnice čínská je jedním z nejvýživnějších a nezdravějších druhů ovoce na celém světě. Jak již název napovídá, pochází z Číny, kde se dodnes tradičně pěstuje. Latinským názvem se označuje jako Lycium chinese nebo goji (čte se godži) a své nezastupitelné místo má především v tradiční čínské medicíně. Z Číny postupně pronikla do dalších koutů světa.
Kustovnice čínská goji obsahuje značné množství vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Je známá svou typickou hořkosladkou chutí, která ale nemusí každému vyhovovat. Proto než si koupíte velké balení kustovnice čínské, raději ji někde ochutnejte. V ústech připomíná kombinaci brusinek, třešní a šípku. Díky výrazné červené barvě je opravdu nepřehlédnutelná a nezaměnitelná.
Produkty z kustovnice čínské
Na našich stránkách najdete tipy na to, co vše je možné z kustovnice připravit. Nejčastěji je k dostání jako sušená. Oblíbená je také šťáva z goji, která je plná vitamínů a minerálů nebo ve formě bylinného extraktu Benedikt z kustovnice. Dočtete se zde také, jaké jsou účinky kustovnice čínské nebo jak si kustovnici čínskou vypěstovat.
Z pozitivních účinků kustovnice bychom chtěli zmínit například, že působí jako antioxidant, který zpomaluje stárnutí, pomáhá při zvyšování imunity, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, ulevuje od bolestí nebo zlepšuje kvalitu spánku. Všechny pozitivní účinky kustovnice najdete konkrétně na této stránce.
Jaké cenné látky kustovnice obsahuje
Plody goji obsahují až 18 aminokyselin včetně 8 nejdůležitějších, mezi které patří například izoleucin a tryptofan. V kustovnici se dále nachází celkem 21 minerálů a stopových prvků, jako jsou zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor (až 11 mg železa na 100 g ovoce). Všechny tyto minerály jsou pro naše tělo nezbytné a s kustovnicí si můžete zajistit jejich doporučený denní příjem.
Kustovnice čínská je také bohatým zdrojem karotenoidů včetně beta-karotenu, který obsahuje v nižším množství například také mrkev. Nechybí ani vitamíny B1, B2, B6, E nebo C. Právě vitamínu C mají plody goji až 500krát více než pomeranče - samozřejmě při porovnání stejné hmotnosti. Právě díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů je kustovnice čínská tak účinná.
Kustovnice čínská dále obsahuje beta-sisterol, což je protizánětlivé činidlo, nebo mastnou kyselinu linolovou. Zmínit bychom chtěli také polysacharidy a monosacharidy, které přispívají k silnější imunitě. Jedná se o nejhodnotnější a nevýživnější plody, které se dají zpracovávat na mnoho způsobů. Nechybí v ní ani vláknina, kterou ale doporučujeme užívat i samostatně například jako psyllium, pokud si uvědomujete, že váš denní příjem vlákniny není dostatečný (každý den byste jí měli přijmout 25 až 30 g).
Kustovnice čínská účinky
Kustovnice čínská má řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Mnoho lidí si jí spojuje především s dlouhověkostí, sexuální potencí, detoxikací nebo imunitou. Díky vysokému obsahu minerálů a vitamínů působí na naše tělo opravdu příznivě a její konzumaci tak můžeme více než doporučit. Podívejte se na pozitivní účinky těchto drobných červených plodů, které se mohou konzumovat téměř v každém věku a se kterými se nepojí žádné závažné vedlejší projevy. Kustovnice čínská působí je vhodná při prevenci i léčbě různých onemocnění.
Jak pomáhá kustovnice čínská?
Jaké jsou účinky kustovnice čínské? Na co je vhodné tento přírodní produkt užívat? Kustovnice je známá již po mnoho let, jelikož dříve byla využívána v tradiční čínské medicíně. Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek jsou její pozitivní účinky na naše tělo opravdu velmi rozmanité.
Kustovnice čínská tedy účinkuje na mnoho problémů a pomáhá při mnoha závažných nemocech. Je vhodná jako doplněk ke standardní léčbě naordinovaném vaším lékařem.
Účinky kustovnice čínské můžete pozorovat v mnoha oblastech:
- Kustovnice čínská je silný antioxidant, takže potlačuje předčasné stárnutí.
- Jejím užíváním posílíte svou imunitu a budete se dlouhodobě cítit ve svém těle dobře.
- Konzumací kustovnice harmonizujete svůj krevní tlak (ať už ho máte nízký nebo vysoký) a posílíte tak své srdce.
- I vaše paměť bude s kustovnicí ve vynikající kondici.
- Kustovnice čínská dále působí na snižování hladiny krevního cukru a cholesterolu.
- Mnohdy se označuje i jako přírodní afrodiziakum, jelikož podporuje sexualitu a léčí různé sexuální dysfunkce.
- Její účinky ocení také všichni, kteří se snaží shodit přebytečné kilogramy, jelikož konzumace kustovnice hned po ránu podporuje snižování hmotnosti.
- Ulevuje od bolestí hlavy a závratí.
- Napomáhá při nespavosti, poruchách spánku a celkově zlepšuje kvalitu spánku.
- Pozitivně působí na zažívání, jelikož zlepšuje chuť k jídlu a prospívá trávení.
- Díky vysoké koncentraci prospěšných látek představuje její užívání prevenci proti rakovině a zároveň zamezuje růstu národů.
- Kustovnice čínská je také důležitá pro zdravou funkci jater a ledvin.
- Ženám, které jsou v menopauze, pomáhá vyřešit zdravotní problémy a komplikace s ní spojené.
- Její užívání je vhodné také během těhotenství, kdy vás trápí ranní nevolnosti.Kustovnice díky vysokému obsahu vápníku a hořčíků posiluje kosti a svaly.
- Ulevuje při stresu a neklidu, její konzumace vám dodá dobrou náladu.
- Působí protizánětlivě, takže pomáhá i při různých infekcích.
- Zmírňuje projevy lupénky i dalších kožních nemocí.
Kustovnice čínská - denní dávka
Dávkování kustovnice čínské je individuální a je proto potřeba vyzkoušet, jaké bude vhodné pro vaše tělo. Denní dávka kustovnice čínské by měla být tak vysoká, že na sobě zaznamenáte pozitivní účinky již během několika týdnů. Jedná se o přírodní doplněk stravy, u kterého vám nehrozí žádná závažné vedlejší účinky. Užívejte kustovnici čínskou jako prevenci před onemocněními, která vám mohou nepříjemně zkomplikovat život. Například si můžete dát 25ml 100% Goji džusu anebo můžete sušené plody kustovnice přidat do jogurtu či žvýkat. Můžete ji doplnit samozřejmě i dalšími bylinkami.
Dávkování kustovnice čínské
Dávkování kustovnice čínské závisí na problému, který kustovnicí řešíte a také na formě, v jaké ji užíváte. Kustovnice je dnes nejčastěji k dostání jako sušená. Pokud chcete kustovnici čerstvou, je nejlepší si ji vypěstovat. Zakoupit ji můžete také ve formě šťávy.
Nejuniverzálnější využití má právě kustovnice sušená, která se může jíst jen tak, přidávat se při vaření i pečení nebo používat pro přípravu různých moučníků, bylinných čajů či výluhů. Na internetu najdete mnoho receptů, ve kterých jistě tyto drobné červené bobule využijete.
Kustovnice čínská goja - dávkování u dětí a dospělých
Dospělý člověk může sníst až dvě hrsti sušených plodů kustovnice denně. Tato dávka odpovídá přibližně množství 30 bobulí. Malé děti pak mají užívat dávku poloviční a děti starší 10 let stejnou. A u dětí mladších 18 měsíců není kustovnice čínská doporučována vůbec. Jestliže budete kustovnice čínské konzumovat nadměrné množství, může to vést k zažívacím potížím. Dejte si také pozor při užívání kustovnice při vysoké teplotě, jelikož kustovnice může vyživovat bakterie, které vám tuto teplotu způsobily.
Jestliže budete jíst velké množství večer před spaním, může vám kustovnice čínská způsobit i nespavost. Proto je lepší tyto bobule konzumovat hned po ránu. Za jak dlouho se dostaví účinky kustovnice čínské? Většinou to netrvá déle než pár týdnů a vy na sobě budete moci pozorovat zlepšení svých problémů.
Přesné dávkování kustovnice čínské ale nebylo vědecký stanoveno. Jedná se o doplněk stravy a denní dávku je nutné vyzkoušet a přizpůsobit svým potřebám. Maximum pozitivních účinků vytěžíte jen z přiměřeného množství.
Dávkování kustovnice čínské do čaje
Mnoho lidí si oblíbilo tradiční čaj z kustovnice čínské, kdy si do hrníčku nasypete přibližně 10 g kustovnice a toto množství zalijete horkou vodou. Necháte louhovat 20 minut a poté slijete. Vypít můžete nejen samotný čaj, ale výborné jsou také vylouhované plody. Odvar je ideální pít na lačno a kustovnici můžete kombinovat i s jinými bylinkami.
Dávkování šťávy z kustovnice čínské
Jestliže budete užívat šťávu z kustovnice čínské, dbejte dávkování, které na obalu uvádí výrobce. Šťávu byste ideálně měli užívat před jídlem. Doporučené množství je cca 30 ml a užívá se jednou až dvakrát denně. Aby účinky kustovnice byly viditelné, je ideální užívání alespoň po dobu 2 až 3 měsíců.
Produkty z kustovnice čínské
Kustovnici čínskou můžete připravit na celou škálu způsobů. Její plody můžete konzumovat jako čerstvé i sušené. Můžete je jíst samotné, nebo je přidávat při pečení a vaření. Ochutnejte čaj z kustovnice, který je plný vitamínů nebo vyzkoušejte lahodnou šťávu z goji, která zachutná dětem i dospělým. Plody goji berry se sice původem pěstují v Číně, postupně se však rozšiřují do celého světa a díky tomu je můžete ochutnat i vy. Vysoký obsah vitamínů a minerálů v kustovnici čínské je prokázaný.
Kustovnice čínská - oblíbený doplněk stravy
Kustovnice čínská není dnes vnímána ani jako ovocný plod spíše jako doplněk stravy, který má své místo nejen v alternativní čínské medicíně. Jak již název napovídá, kustovnice pochází až z daleké Asie a ačkoliv se dá běžně konzumovat čerstvá, tak se k nám běžně nedováží. Na pultech obchodů jsou tak k sehnání spíše sušené goji berry.
Čerstvá nebo sušená kustovnice
Čerstvá kustovnice má trvanlivost jen pár dní a její dovoz z Asie se nevyplácí, jelikož by plody byly příliš drahé a nikdo by si je nekoupil. Sušená kustovnice je tak jistě levnější variantou a navíc i zárukou, že tuto pochoutku budete mít stále ve své spíži. Pokud byste ale rádi ochutnali čerstvé ovoce, není nic jednoduššího než si vlastní kustovnici vypěstovat.
Sušené goji berry je běžně dostupné. Suší se celé bobule, které se často i proslazují, aby měly lepší chuť. Tyto plody se pak dají konzumovat přímo ze sáčku jako syrové a přijdou vhod i při přípravě různých moučníků. Z goji si například můžete upéct sladký koláč, plný vitamínů a dalších potřebných látek.
Štáva z goji berry
Na pultech obchodů je rovněž k zakoupení speciální šťáva z kustovnice čínské. Mělo by se jednat o 100% bio šťávu, která bude obsahovat jen cenné látky, žádné pesticidity, umělá aromata či barviva. I tato šťáva tedy obsahuje značné množství živin.
Čaj, výluh i výborný moučník z kustovnice
Sušená i čerstvá kustovnice se dá jíst jako samotná i se používá na přípravu různých moučníků. Je vynikající v kombinaci s ořechy i s dalším sušeným ovocem. Vhodná je také na dochucování černého, zeleného nebo i ovocného čaje, kterému dodá spoustu vitamínů. Plody stačí nechat louhovat po dobu 15 minut.
Kustovnice se také hodí pro přípravu odvarů a bylinných výluhů, které jsou doporučované tehdy, když vás trápí třeba oslabená imunita či jiné problémy, co užívání kustovnice řeší. Kustovnice je chuťově spíše neutrální a můžete ji tedy přidat téměř k čemukoliv.
Pěstování kustovnice čínské
Vypěstujte si vlastní kustovnici čínskou. Její drobné červené bobule jistě ozdobí i vaši zahrádku. Pěstování kustovnice čínské není vůbec složité a ani nevyžaduje žádné velké zahrádkářské znalosti. Vypěstovat si vlastní goji zvládne tedy jistě i úplný začátečník. Podívejte se, jaké stanoviště je pro tuto rostlinu ideální a jakou péči vyžaduje. Pokud máte volný prostor na svém dvorku nebo na zahrádce, určitě si tento drobný stromek vysaďte. Nejenže budete mít bohatou vitamínovou sklizeň, ale získáte také pěknou dekoraci.
Pěstování goji nejen v Číně
Plody goji berry pochází z Číny, kde kustovnice roste v drsných podmínkách pohoří Himálaje. Díky rostoucímu zájmu o tuto rostlinu si ji ale můžete zkusit vypěstovat i u nás v Čechách. Její pěstování není nijak složité, a pokud budete úspěšní, možná za pár let sklidíte své vlastní plody.
Goji berry se dá pěstovat téměř kdekoliv. Je to opadavý a trnitý keř, který dorůstá do výšky až 2,5 metru. Má dlouhé převislé větve, které potřebují místo nejen do výšky, ale i do šířky. Během pěstování je tedy potřeba strom pravidelně prořezávat. Měl by mít vzdušný kmen i korunu.
Sazenice kustovnice čínské
Pro pěstování je ideální těžší půda s pH kolem 8. Měla by být kyprá, písčitá až jílovitá. Správný růst stromku podpoří dostatek slunce. Zálivka nemusí být příliš častá. Většinou na zalévání stačí, když naprší. Ve velkém suchu stačí kustovnici zalévat jen jednou měsíčně. Zálivka by ale pak měla být vydatná.
Ideální je kustovnici čínskou vsadit na dvorek či na zahradu během března nebo dubna. Pokud pěstujete více stromků, měli byste je vysadit v rozestupech alespoň o 2 až 2,5 metrech. Kustovnici je rovněž před vysazením dobré přihnojit kompostem. Poté se přihnojuje na konci dubna močovinou, v průběhu května a června se doporučuje fosforečnan amonný (oboje v množství kolem 600 kg na ha). Poté se přistupuje k výživovým postřikům na list, které se aplikují od konce května až přibližně do října či listopadu. Potom se rostlina přihnojí chlévskou mrvou.
Kustovnice má drobné fialové kvítky, díky kterým je mnoha pěstiteli vnímána také jako okrasný stromek. Kvete od května až do října, následně květy proměňují až ve dva centimetry dlouhé plody - bobule. První úrodu ale můžete očekávat nejdříve za 2 roky po výsadbě.
Sklizeň kustovnice čínské
Plody goji byste měli sklízet, když je ovoce přibližně z 80 % zralé. Sklízet byste měli za suchého počasí, rozhodně ne po dešti. Při trhání plodů se doporučuje postupovat opatrně, abyste je nepoškodili.
Kustovnici pak můžete jíst čerstvou nebo si ji usušit. Sušení je ideální ve speciální sušičce na ovoce nebo v troubě. Pokud je sušíte vzduchem, nemusí se během sušení nijak otáčet. Jakmile jsou usušené, uloží se na suché místo - ideálně do snadno uzavíratelné sklenice. Zde je pak můžete skladovat třeba i rok. Čerstvé plody se dají využít pro výrobu domácí šťávy z kustovnice, na vaření i pečení.