Odkud Kuskus pochází a jak se vyrábí
Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Kuskus se rychle zabydlel v Evropě a získal si přízeň mnoha labužníků. Kuskus je dnes již k dostání v mnoha supermarketech západního světa, ale především jej seženete v obchodech se zdravou výživou. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky. Kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny,vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor. Dodá energii, výborně zasytí, i když je lehký. Kuskus je těstovina. Je o něco drobnější než bulgur, který představuje opracovanou a předvařenou pšenici. Na rozdíl od něj se kuskus jednodušeji zpracovává.
Ruční výroba kuskusu představuje v Africe téměř rituál, jednou za čas se sejdou všechny ženy z rodiny a stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Pak je zalijí slanou vodou a následně drtí, suší a prosívají tak dlouho, až vykrystalizují kuskusová zrna. Drobné žluté kuličky se pak vaří v páře nad hrncem. Tradiční výroba kuskusu je náročná, a proto se k nám dostává v jakési instantní formě.
Příprava kuskusu
Kuskus zalijeme vařící vodou 1 : 2 (kuskus : voda). Promícháme a necháme 10 min. odstát pod pokličkou. Dál pokračujeme podle uvedených receptů, nebo vlastní fantazie, které se meze nekladou.
Kuskus můžeme v podstatě použít všude tam, kde používáme rýži. A stejně tak jako u rýže, nemusíme zůstávat u pokrmů slaných a klidně se vrhněme i do těch sladkých. Kuskus můžeme mít jako hlavní jídlo i jako dezert a celé "vaření" zabere sotva pár minut.
Recepty
1) Vanilkový kuskus s ovocem
Ingredience:
- cukr - 4 lžíce
- mléko - 600 ml
- voda - 1 šálek
- čokoláda na ozdobení
- jahody
- banán
- hroznové vínokuskus - 1 šálek
- slunečnicový olej - 1 lžíce
- vanilkový cukr - 1 balíček
- citronová šťáva
- smetana ke šlehání - 200 ml
- vanilkový pudinkový prášek - 1 balíček
- čerstvá meduňkan na ozdobení
Postup:
Banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Jahody a hroznové víno očistíme a nakrájíme na kousky.
Syrový kuskus promícháme s olejem tak, aby se všechna zrnka omastila. Přelijeme ho stejným množstvím vody a přivedeme k varu, ale již nevaříme. Odstavíme z tepla, přikryjeme pokličkou a necháme vodu vsáknout. Sypký kuskus rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout.
Vanilkový krém připravíme z mléka, pudinku a obou druhů cukrů. Uvařený krém stále mícháme, až do zchladnutí, aby se nevytvořil škraloup. Nyní v míse spojíme připravený kuskus s vychlazeným vanilkovým krémem, zakápneme citronovou šťávou a podle chuti přisladíme. Směs necháme v chladu asi hodinu odležet.
Mezitím ušleháme ze smetany tuhou šlehačku, kterou lehce vmícháme do odleželé směsi a připravíme k servírování.
Na dno misky nebo poháru vložíme nakrájené ovoce, překryjeme vrstvou kuskusového hustého krému, navrch opět položíme ovoce. Vrstvy opakujeme.
Vanilkový kuskus s ovocem podáváme se šlehačkou a čokoládou na zdobení. Navrch položíme celou jahodu nebo kuličku hroznového vína a lístek čerstvé meduňky.
2) Kuskus se solčankou
Suroviny:
- 250g KusKus
- cibule
- uzené tofu
- kukuřice
- hrášek
- mrkev
- solčanka
Postup:
Cibuli osmažíme s nakrájeným tofu, přidáme zeleninu, připravený kuskus a dochutíme solčankou
3) Kuskus snídaně na sladko
Připravený kuskus osladíme medem, pro zjemnění můžeme přidat i malý kousek másla. Přidáme nastrouhaná jablka, rozinky, nasekané ořechy.
Promícháme kuskus s musli, oblíbeným kompotem, přidáme skořici, kurkumu.
4) Kuskus se zeleninou a tofu
Ingredience:
- 350 g kuskusu
- 3 mrkve
- 3 cibule
- 1 porek
- hrášek
- kukuřice
- olivový olej
- 750 ml vody nebo vývaru
- na posypání uzené tofu
- kmín
- 4 stroužky česneku
Postup:
Osmahneme česnek + kmín, poté přidáme cibuli a dlaší zeleninu a restujeme tak dlouho, dokud není zelenina měkká. Přidáme kuskus, zalijeme 750 ml vroucí vody nebo vývaru. Odstavíme a necháme asi 10 minut pod pokličkou dojít. Podáváme s nastrouhaným uzeným Tofu.
5) Kuskus po indicku
Na pánvi osmahneme česnek, kurkumu, semínka koriandru, kmín a kardamom a pak přidáme červenou čočku nebo hrášek, které v pánvi s kořením uvaříme doměkka. Nakonec přisypeme předem již připravený kuskus.
6) Kuskus s ďobáčky na čínský způsob
Na olivovém oleji osmahneme cibuli, 2 stroužky česneku, orestujeme oloupané žampiony. Přidáme mraženou zeleninu na čínu a 1 balení sojového masa ďobáčky. Sůl, pepř, lžice sojové omáčky, koření na čínu nebo lžicku Kari. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Ke konci přilijeme 1 dl horké vody. Servírujeme s kuskusem, který jsme si předem připravili.
7) Kuskusové placičky s bylinkami
Celozrnný kuskus připravíme podle návodu - zalijeme vroucí vodou, ve které jsme rozmíchali půl kostky bylinkového bujonu. Přikryjeme a necháme 10 minut bobtnat. Ke kuskusu přimícháme olivový olej, bylinky (estragon, provensálské koření), lžící sójové omáčky, 2 vejce a podle chuti ještě opepříme a mírně osolíme. Vymícháme hladkou směs,kterou necháme chvíli stát. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a placičky po obou stranách osmažíme. Dáváme pozor, rychle se připalují. Nejlépe se připravují na lívanečníku. Kuskusové placičky podáváme teplé s bramborovou kaší. Vynikající jsou i studené.
8) Kuskus s kuřecím masem
Kuře uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, zbavíme kůže a obereme od kosti. Maso nakrájíme na kousky. Připravíme si 150 g kuskusu a podle návodu necháme asi 10 minut bobtnat s 1 lžičkou vegety. Poté kuskus promícháme s plátkem másla. Mezitím si připravíme zeleninu. 2 ks papriky očistíme a nakrájíme na kostičky, asi 8 ks cherry rajčátek na čtvrtky, mladou cibulku s natí na kolečka. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a kousek másla. Zeleninu osmahneme, zasypeme bylinkovou solí, pepřem, kořením piri piri a nakonec vmícháme 1 lžičku kari a kuřecí maso. Vše společně osmahneme. K zelenině a kuřecímu vmícháme kuskus a už jen krátce prohřejeme.
9) Kuskus s grilovanou zeleninou a parmazánem
Na páře v hrnci 5-10 min vaříme brokolici, mrkev a celer řapíkatý (nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé a 1 cm silné). Na pánvi rozpálíme olivový olej a uvařenou zeleninu zprudka ogrilujeme na česneku, můžeme přidat i cuketu, osolíme, okořeníme bylinkami, nebo i něčím pálivějším. Na konec přidáme na pánev již předem připravený kuskus a jemně promícháme. Servírujeme posypané parmazánem.
10) Kuskus recepty na saláty
Potřebujeme celozrnný kuskus, cizrnu, okurku, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej. Kuskus připravíme podle základního receptu, smícháme ho s uvařenou cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapeme jablečným octem, olivovým olejem, osolíme a opepříme podle chuti a necháme hodinu odležet.
Změkklý kuskus necháme vychladnout, přidáme do něj nakrájenou čerstvou zeleninu (rajčata, papriky,okurka salátová, cibulka, olivy,atd...) a olivový olej nebo jogurt. Dochutím solí, pepřem, nebo jiným oblíbeným kořením.