S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete Více informací.

Kuskus je variantou rýže nebo těstovin

12.08.2017

Kuskus je variantou rýže nebo těstovin

Odkud Kuskus pochází a jak se vyrábí

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Kuskus se rychle zabydlel v Evropě a získal si přízeň mnoha labužníků. Kuskus je dnes již k dostání v mnoha supermarketech západního světa, ale především jej seženete v obchodech se zdravou výživou. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky. Kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny,vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor. Dodá energii, výborně zasytí, i když je lehký. Kuskus je těstovina. Je o něco drobnější než bulgur, který představuje opracovanou a předvařenou pšenici. Na rozdíl od něj se kuskus jednodušeji zpracovává.

Ruční výroba kuskusu představuje v Africe téměř rituál, jednou za čas se sejdou všechny ženy z rodiny a stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Pak je zalijí slanou vodou a následně drtí, suší a prosívají tak dlouho, až vykrystalizují kuskusová zrna. Drobné žluté kuličky se pak vaří v páře nad hrncem. Tradiční výroba kuskusu je náročná, a proto se k nám dostává v jakési instantní formě.

Příprava kuskusu

Kuskus zalijeme vařící vodou 1 : 2 (kuskus : voda). Promícháme a necháme 10 min. odstát pod pokličkou. Dál pokračujeme podle uvedených receptů, nebo vlastní fantazie, které se meze nekladou.
Kuskus můžeme v podstatě použít všude tam, kde používáme rýži. A stejně tak jako u rýže, nemusíme zůstávat u pokrmů slaných a klidně se vrhněme i do těch sladkých. Kuskus můžeme mít jako hlavní jídlo i jako dezert a celé "vaření" zabere sotva pár minut.

Recepty

1) Vanilkový kuskus s ovocem

Ingredience:

  • cukr - 4 lžíce
  • mléko - 600 ml
  • voda - 1 šálek
  • čokoláda na ozdobení
  • jahody
  • banán
  • hroznové vínokuskus - 1 šálek
  • slunečnicový olej - 1 lžíce
  • vanilkový cukr - 1 balíček
  • citronová šťáva
  • smetana ke šlehání - 200 ml
  • vanilkový pudinkový prášek - 1 balíček
  • čerstvá meduňkan na ozdobení

Postup:
Banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Jahody a hroznové víno očistíme a nakrájíme na kousky.

Syrový kuskus promícháme s olejem tak, aby se všechna zrnka omastila. Přelijeme ho stejným množstvím vody a přivedeme k varu, ale již nevaříme. Odstavíme z tepla, přikryjeme pokličkou a necháme vodu vsáknout. Sypký kuskus rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout.

Vanilkový krém připravíme z mléka, pudinku a obou druhů cukrů. Uvařený krém stále mícháme, až do zchladnutí, aby se nevytvořil škraloup. Nyní v míse spojíme připravený kuskus s vychlazeným vanilkovým krémem, zakápneme citronovou šťávou a podle chuti přisladíme. Směs necháme v chladu asi hodinu odležet.

Mezitím ušleháme ze smetany tuhou šlehačku, kterou lehce vmícháme do odleželé směsi a připravíme k servírování.
Na dno misky nebo poháru vložíme nakrájené ovoce, překryjeme vrstvou kuskusového hustého krému, navrch opět položíme ovoce. Vrstvy opakujeme.
Vanilkový kuskus s ovocem podáváme se šlehačkou a čokoládou na zdobení. Navrch položíme celou jahodu nebo kuličku hroznového vína a lístek čerstvé meduňky.

2) Kuskus se solčankou

Suroviny:

  • 250g KusKus
  • cibule
  • uzené tofu
  • kukuřice
  • hrášek
  • mrkev
  • solčanka

Postup:

Cibuli osmažíme s nakrájeným tofu, přidáme zeleninu, připravený kuskus a dochutíme solčankou

3) Kuskus snídaně na sladko

Připravený kuskus osladíme medem, pro zjemnění můžeme přidat i malý kousek másla. Přidáme nastrouhaná jablka, rozinky, nasekané ořechy.
Promícháme kuskus s musli, oblíbeným kompotem, přidáme skořici, kurkumu.

4) Kuskus se zeleninou a tofu

Ingredience:

  • 350 g kuskusu
  • 3 mrkve
  • 3 cibule
  • 1 porek
  • hrášek
  • kukuřice
  • olivový olej
  • 750 ml vody nebo vývaru
  • na posypání uzené tofu
  • kmín
  • 4 stroužky česneku

Postup:

Osmahneme česnek + kmín, poté přidáme cibuli a dlaší zeleninu a restujeme tak dlouho, dokud není zelenina měkká. Přidáme kuskus, zalijeme 750 ml vroucí vody nebo vývaru. Odstavíme a necháme asi 10 minut pod pokličkou dojít. Podáváme s nastrouhaným uzeným Tofu.

5) Kuskus po indicku

Na pánvi osmahneme česnek, kurkumu, semínka koriandru, kmín a kardamom a pak přidáme červenou čočku nebo hrášek, které v pánvi s kořením uvaříme doměkka. Nakonec přisypeme předem již připravený kuskus.

6) Kuskus s ďobáčky na čínský způsob

Na olivovém oleji osmahneme cibuli, 2 stroužky česneku, orestujeme oloupané žampiony. Přidáme mraženou zeleninu na čínu a 1 balení sojového masa ďobáčky. Sůl, pepř, lžice sojové omáčky, koření na čínu nebo lžicku Kari. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Ke konci přilijeme 1 dl horké vody. Servírujeme s kuskusem, který jsme si předem připravili.

7) Kuskusové placičky s bylinkami

Celozrnný kuskus připravíme podle návodu - zalijeme vroucí vodou, ve které jsme rozmíchali půl kostky bylinkového bujonu. Přikryjeme a necháme 10 minut bobtnat. Ke kuskusu přimícháme olivový olej, bylinky (estragon, provensálské koření), lžící sójové omáčky, 2 vejce a podle chuti ještě opepříme a mírně osolíme. Vymícháme hladkou směs,kterou necháme chvíli stát. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a placičky po obou stranách osmažíme. Dáváme pozor, rychle se připalují. Nejlépe se připravují na lívanečníku. Kuskusové placičky podáváme teplé s bramborovou kaší. Vynikající jsou i studené.

8) Kuskus s kuřecím masem

Kuře uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, zbavíme kůže a obereme od kosti. Maso nakrájíme na kousky. Připravíme si 150 g kuskusu a podle návodu necháme asi 10 minut bobtnat s 1 lžičkou vegety. Poté kuskus promícháme s plátkem másla. Mezitím si připravíme zeleninu. 2 ks papriky očistíme a nakrájíme na kostičky, asi 8 ks cherry rajčátek na čtvrtky, mladou cibulku s natí na kolečka. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a kousek másla. Zeleninu osmahneme, zasypeme bylinkovou solí, pepřem, kořením piri piri a nakonec vmícháme 1 lžičku kari a kuřecí maso. Vše společně osmahneme. K zelenině a kuřecímu vmícháme kuskus a už jen krátce prohřejeme.

9) Kuskus s grilovanou zeleninou a parmazánem

Na páře v hrnci 5-10 min vaříme brokolici, mrkev a celer řapíkatý (nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé a 1 cm silné). Na pánvi rozpálíme olivový olej a uvařenou zeleninu zprudka ogrilujeme na česneku, můžeme přidat i cuketu, osolíme, okořeníme bylinkami, nebo i něčím pálivějším. Na konec přidáme na pánev již předem připravený kuskus a jemně promícháme. Servírujeme posypané parmazánem.

10) Kuskus recepty na saláty

Potřebujeme celozrnný kuskus, cizrnu, okurku, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej. Kuskus připravíme podle základního receptu, smícháme ho s uvařenou cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapeme jablečným octem, olivovým olejem, osolíme a opepříme podle chuti a necháme hodinu odležet.
Změkklý kuskus necháme vychladnout, přidáme do něj nakrájenou čerstvou zeleninu (rajčata, papriky,okurka salátová, cibulka, olivy,atd...) a olivový olej nebo jogurt. Dochutím solí, pepřem, nebo jiným oblíbeným kořením.

 

ZDM1M2MyO