Hospodyňky, které často vaří a celá jejich rodina se stravuje zdravě, jistě ví, co je to přepuštěné máslo neboli ghí. Zase se mezi zdravými potravinami objevilo něco, co má zvuk a kupní sílu. Že ale jde o potravinu, kterou si lehce vyrobíte sami doma, o tom se už píše méně.
Tím, že máslo patří mezi jeden z nejzdravějších tuků, se nebudeme zaobírat – to je fakt. Na začátku nového století začala prudce stoupat spotřeba margarínu a vzrostla jeho popularita, protože živočišné máslo bylo považováno za zlo a rostlinné margaríny za nepopíratelně prospívající našemu zdraví. A je to stejné jako s vajíčky, mohli bychom k těmto dvěma potravinám říct jediné: Všeho moc škodí, ale vynechávat je ze svého jídelníčku bychom zajisté neměli. Existuje ještě zdravější varianta másla, která je zdravější při tepelné úpravě, má výraznější chuť a při správné výrobě tohoto produktu vám vydrží v pokojové teplotě déle než rok.
Jak víme, tak za máslo může být považován produkt, který má 82 % tuku, pokud má tuku méně, nesmí být označován jako máslo. Ve složení by se pak mělo objevit zhruba 17 % vody, necelé 1 % bílkovin a případně i 0,1 % sacharidů. Tím hlavním sacharidem másla je právě mléčný cukr neboli laktóza. Máslo obsahuje i vitamíny A, D3, K2 a E. To, že mnohem více cenných látek má máslo, které je připravené ze smetany od krav, které se volně pasou a mají přístup k čerstvé trávě, je prokázané.
A co je to ghí?
Přepuštěné ghí máslo ve své podstatě máslo zbavené veškeré vody a bílkovin a laktózy. Ghí se připravuje tak, že se pomalu zahřívá kostka másla. Při vyšší teplotě se z másla odpařuje voda a v pěně na povrchu se koncentruje laktóza a bílkoviny. Kouřový bod ghí je 250 stupňů Celsia, což znamená, že v porovnání s máslem se pomaleji přepaluje, proto je výrazně vhodnější pro smažení a fritování.
Jak se dělá ghí, vám poradíme v receptu níže. Ten, kdo považuje čas za nejdražší komoditu, si může přepuštěné máslo koupit u nás v eshopu.
Ghí- recept:
- Plotýnku si nastavíme na střední teplotu.
- Do hrnce vhodíme dvě kostky másla a necháme rozpustit.
- Plotýnku stáhneme na nižší stupeň.
- Pěnu, která se vytvoří, odebíráme do misky. Není to však nutné, můžete ji u másla bez obav nechat.
- Ve chvíli, kdy se máslo začne „projasňovat“ a je vidět na dno, mírně zvýšíme teplotu.
- U dna se začnou usazovat hnědé kousky, přepuštěné máslo je průhledné a „nepraská“.
- Přelijeme přepuštěné máslo přes cedník a dáme do vhodné uzavíratelné nádoby.
- Přepuštěné máslo není nutné uchovávat v lednici, nezkazí se.