S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete Více informací.

Jaterní detoxikace organismu

09.05.2017

Jaterní detoxikace organismu

Játra jsou důležitým orgánem pro detoxikaci organismu. Je dobré, aby jaterní čistící kůře předcházela střevní čistící kůra.

Jaterní čistící kůra č.1

Jakékoliv toxiny, které zhoršují činnost jater mají dopad na celkové zdraví. Játra mají i trávicí funkci. Produkují okolo 1 – 1,5 litru žluči za den. Žluč je složitý roztok, který obsahuje hlavně žlučové kyseliny a cholesterol. Pokud se žluč příliš zahustí, vznikají blátivé zátky až kaménky různého složení. Tyto nánosy zabraňují nejen kvalitnímu trávení, ale i detoxikační funkci jater. Uvnitř se mohou skrývat různé mikroorganismy, např. salmonely, staphylokoky, streptokoky apod. Tyto nánosy také zabraňují správnému metabolismu cholesterolu.
Z toho vyplývá, že pro zdravou funkci organismu je třeba jaterní žlučovody čistit. Před jaterní očistou se doporučuje absolvovat střevní očistu hydro-colonem nebo klystýry a ledvinovou očistu pomocí léčivých bylin. Při jaterní očistě uvidíte, jak se tělo zbavuje mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Jaterní očistu je vhodné na počátku opakovat 6× po 2 – 6 týdnech. Efekt nastává obvykle až po 3. očistě, protože každá očista odstraní jen část nánosů ze žlučovodů a žlučníku.

Ingredience:

  • Glauberova hořká sůl (síran hořečnatý, síran sodný – k dostání v lékárně) – 4 lžíce
  • olivový olej – půl hrnku
  • čerstvá šťáva růžového grepu – 1 velký nebo 2 malé, abyste dostali 2/3 až 3/4 hrnku
  • plastové brčko

Pro jaterní kůru zvolte nejlépe sobotu, abyste v neděli mohli odpočívat. Den před jaterní kůrou přerušte ledvinovou kůru. Nejezte tučná jídla, pouze vařené cereálie, ovoce, chléb a med (žádné máslo ani mléko). Brambory a zeleninu vařte pouze ve vodě. Vytvoří se tak větší tlak v játrech, jehož působením dojde k vytlačení více žlučových kaménků.

Průběh kůry

14:00 Po druhé hodině odpolední nejezte ani nepijte. Pokud toto pravidlo porušíte, budete se cítit špatně. Připravte si hořkou sůl (síran hořečnatý). Rozmíchejte 4 lžíce ve 3 hrnkách vody. Jedna dávka činí 3/4 hrnku. Roztok uschovejte v lednici.
18:00 Vypijte první hrnek hořké soli. Můžete přidat 1/8 lžičky vitaminu C pro zlepšení chuti. Sůl můžete zapít několika doušky čisté vody. Vyndejte z lednice olivový olej a grep, aby se zahřáli.
20:00 Vypijte další hrnek soli. Od dvou hodin jste nejedli, ale přesto nebudete cítit hlad. Časové rozložení kůry je velmi důležité, uvedené časy byste měli dodržovat plus minus deset minut.
21:45 Nalijte 1/2 hrnku olivového oleje do půllitrové nádoby. Do jiného hrnku vymačkejte grep a odstraňte dužinu vidličkou. Měli byste získat nejméně 1/2 hrnku šťávy. Šťávu přilijte do olivového oleje. Uzavřete nádobu víčkem a pořádně ji zatřepejte. Nyní navštivte toaletu (jednou nebo vícekrát, i kdybyste se měli zpozdit na dávku ve 22:00). Dbejte však na to, abyste se zpozdili max. o 15 minut.
22:00 Vypijte připravený nápoj z olivového oleje a grepové šťávy. Při pití pokud možno stůjte. Dávku vypijte do 5 minut.
Ihned si jděte lehnout. Pokud si nelehnete, mohli byste narušit celou čistící kůru. Čím dříve si lehnete, tím více kaménků opustí vaše tělo. Lehněte si na záda s hlavou mírně zvednutou na polštáři. Na krajinu jater (pravé podžebří) si položte termofor s teplou vodou, zabalený do ručníku, a nebo zapnutou elektrickou dečku. Udržujte teplo v jaterní oblasti půl až jednu hodinu. Snažte si představit, co s děje ve vašich játrech. Nejméně 20 minut vydržte v absolutním klidu. Ucítíte žlučové kaménky, jak se posunují žlučovody. Díky hořké soli vám to nebude působit bolest.
Ráno po probuzení vypijte třetí dávku hořké soli. Pokud je vám nevolno, počkejte s tímto pitím. Můžete si lehnout zpátky do postele. Nepijte dávku před šestou hodinou. O dvě hodiny později vypijte čtvrtou (poslední) dávku hořké soli a můžete se vrátit do postele.
O další dvě hodiny později se můžete najíst. Začněte ovocnou šťávou. Za půl hodiny můžete jíst ovoce a za další hodinu můžete sníst běžné (i když lehké) jídlo. U večeře byste se již měli cítit zdrávi.


Jak jste byli úspěšní?

Ráno počítejte s průjmem. Ve stolici jsou zelené kaménky, které jsou potvrzením, že se nejedná pouze o zbytky jídla. Stolice většinou klesne ke dnu, ale kaménky většinou plavou na povrchu, neboť obsahují cholesterol.

První kůra vám může pomoci na několik dní, ale jak se budou zbylé kaménky posouvat dopředu, symptomy vašich problémů se mohou vrátit zpět. Jaterní kůru zopakujte po 6 týdnech. Nikdy ji však neprovádějte, jestliže jste nemocní. Někdy jsou žlučovody plné krystalků cholesterolu, které se nezformovaly do kamenů. Vypadají jako smetí plovoucí na povrchu vody v záchodové míse. Jejich zbarvení může být dohněda. Zbavení se těchto krystalků je stejně důležité jako zbavení se kamenů.

Po jaterní kůře se můžete jeden nebo dva dny cítit nemocní, ale většinou je to v případech, kdy byla zanedbána ledvinová čistící kůra.

 

Další alternativa:

Ingredience:


Postup:

3-4 dny před vlastní jaterní očistou konzumujte pouze lehkou stravu(snídaňové kaše, ovoce, zelenina), dodržujte pitný režim(čistá voda, pí-voda, bylinkové čaje) a každý večer proveďte klistýr. V den jaterní očisty proveďte klistýr ještě ihned ráno a poté nic nejezte a pijte do 14:00 pouze jablečnou šťávu(nejlépe čerstvou z odšťavovače) v libovolném množství, nejméně však 1 litr. Celý den zahřívejte oblast jater termolahví nebo termodečkou(důležité !!!). Od 14:00 NIC NEJEZTE ANI NEPIJTE !!!

Cca v 19:00 vypijte olivový olej a džus z grepu(citronu) - oboje zahřáté na cca 35 stupňů Celsia - a to takto :
plastovým brčkem 2-3 doušky olivového oleje a zapít 2-3 doušky džusu - 15 minut pauza a poté opět stejným způsobem 2-3 doušky oleje a 2-3 doušky džusu.

Takto pokračujte až do vypití obou tekutin. Poté si lehněte na záda s hlavou podloženou polštářem a stále zahřívejte jaterní oblast. Může se Vám udělat na chvíli nevolno. Vydržte(prodýchejte) nebo jděte na toaletu. Po cca 1-1,5 hodině po vypití olivového oleje a džusu proveďte jednoduché joginské cvičení : sedněte si na paty, ucpěte si levou nosní dírku a dýchejte pravou nosní dírkou do břišní oblasti (nejlépe přímo do jater), tak aby jste celou oblast dechem prokrvili. Dýchejte cca 15 minut. Pak si na 0,5-1 hodinu lehněte opět na záda a zahřívejte játra. Pro posílení cvičení s dechem je vhodné dát si na jazyk pálivý pepř. Poté můžete cítit "práci", která se v játrech odehrává. Poté si ještě jednou zacvičte s dechem. Opět si sedněte na paty a dýchejte pravou nosní dírkou do jaterní oblasti cca 15 minut. Po cvičení si lehněte známým způsobem, zahřívejte jaterní oblast a odpočívejte. Přibližně okolo 23:00 se dostaví průjem a Vy na toaletě uvidíte veškerou "parádu", která z Vás vyjde. Průjem se dostaví obvykle ještě 2-3 krát. Zjistíte, že s tím, co z Váš vyšlo se skutečně zdravě a bez potíží žít nedá.

Ráno po toaletě si dejte ještě jeden očistný klistýr a posnídejte minimálně 0,5 litrů šťávy z jablek a červené řepy v poměru 5:1 nebo místo jablek použijte mrkev. Tato šťáva játra propláchne a poté můžete sníst lehký oběd(např. rýže natural + dušená mrkev). U večeře by jste se měli již cítit zdraví a plní síly.

NEZAPOMÍNEJTE, ŽE SE JEDNÁ O ZÁSAH DO JATER A PROTO NIKDY NEPROVÁDĚJTE TUTO DETOXIKACI, POKUD JSTE NEMOCNÍ, UNAVENÍ ČI JINAK INDISPONOVÁNI !!!

 

Typy žlučníkových kamenů

Jestliže provedete výše popsanou očistu, vyjdou z Vás nejrůznější kameny. Jistě budete chtít vědět, odkud vyšly, jaké jsou, z čeho jsou složeny a jaká je příčina jejich vzniku.
- žlučové kameny ve žlučníkovém měchýři mají okrouhlý tvar.
- žlučové kameny uvnitř jaterních chodbiček připomínají větvičky a představují přesný odlitek žlučovodu.
- v játrech, žlučových cestách a ve žlučníku nacházíme tvrdé, bodavé, větvovité černé pigmntové kamen. Očista je rozdrobí a ony vyjdou v podobě "slunečnicových semínek" a černého písku jako kamenouhelný prach o rozměru do 6 mm.

Podle složení dělíme žlučové kameny na cholesterolové, velké kombinované, složité cholesterolovo-pigmentové-solné a pigmentové.

 

Cholesterolové kameny

jsou velké jako hrášek až švestka, mají okrouhlý tvar, hladký povrch, bílou či světle žlutou barvu a nacházíme je ve žlučníku. Jsou měkké, lehké a plavou ve vodě. Příčinou vzniku je obohacení žluči cholesterolem, pokles obranných koloidů-žlučových kyselin a stagnace žluči.

Cholesterolovo-pigmentové - vápenaté

jsou nejčastějším druhem žlučových kamenů. Je jich vždy hodně a mají tvar nepravidelných mnohohranů. Velikost se pohybuje od špendlíkové hlavičky po velký hrášek, barva je bělavá, našedlá(když v kůře kamenu převládají cholesterol a vápno) nebo tmavě zelená či šedohnědá(pokud převládá pigment biliverdin-zelené barvivo obsažené ve žluči). K tvorbě uvedených kmenů nejčastěji přispívá infekce a záněty žlučníku a žlučovodů. Mohou vzniknout i bez infekce v důsledku chybného složení tepelně zpracované stravy.

Pigmentově-vápnaté kameny

jsou černozelené barvy. Bývá jich hodně, mají různorodý tvar a jsou křehké, někdy jsou to šedohnědé drolící se chomáčky. Je dokázáno, že základ těchto kamenů pochází z vnitřních jaterních žlučových chodbiček. Uvedené kameny neobsahují cholesterol, ale tvoří je příměs mědi a rozvíjejí se z mikrolitů, které mají průměr od 7 do 60 mikronů a skládájí se z bílkovinného základu, žlučových pigmentů a vápna. Příčinou vzniku je proniknutí cizorodých částic ze střev do krve, kde se spojují s bílkovinami a s pigmenty žluči a pomalu odcházejí žlučovými cestami. Do střeva se dostávají v podobě vařené stravy a vody. Během vaření se organické látky mění na anorganické - mají podobu usazenin, organismus je nepřijímá a jako cizorodý produkt je vylučuje společně se žlučí. V některých případech tvoří mikrolity základ pigmentově-vápenatých kamenů, které vznikají ve žlučovodu a žlučníku. V důsledku toho mohou vznikat dv druhy kamenů: čisté pigmentové spojené s hemolýzou a hlinité pigmentové spojené se stagnací žluči.

Čerpáno z knihy J. Jonáše "Praktická detoxikace" , G. Malachova "Totální detoxikace" a z vlastních zkušeností.

MjBlOTdh