Japonská dýně Hokkaido - královna zeleniny

18.10.2018

Japonská dýně Hokkaido - královna zeleniny

Seznámili jste se již s japonskou dýní Hokkaidó ?

Jestliže jste o ní ještě neslyšeli, dovolte, abychom Vám ji krátce představili. Tato dýně se stává dobrým a úspěšným lékem pro diabetiky, blahodárně působí na zažívací ústrojí - hlavně na žaludek a slezinu. Je vhodná pro všechny včetně dětí a sportovců.

Jakým způsobem ji připravovat?

Dýně je vynikající do polévek, pro přípravu omáček, slouží pro přípravu chutnách zeleninových jídel, desertů a moučníků. Tato dýně roste na japonském ostrově Hokkaido na sopečné půdě. Právě sem byla dovezena z Nové Anglie. Je mnohem menší než dýně, které se u nás obvykle pěstují. Váží běžně 0,7 - 2,5 kg. Vyskytuje se v barvě žluté až sytě oranžové, bělavé stříbrné až tmavě zelené. Dužina je tvrdá a oranžová. Má velmi dobrou sladkou chuť podobnou chuti brambor či pečených kaštanů. Dýně se řadí mezi velmi zdravou zeleninu, která obsahuje řadu vitamínů, minerálů ? betakarotén, vitamíny B1, B2, B3, draslík a další minerální látky. Dýně se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Jelikož má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, to dělá z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky, což je také velmi ocenitelné. A pánové, dýňová semínka pozitivně ovlivňují potíže s prostatou. A nejen to, pomáhají také proti hlístům, roupům a škrkavkám.

Pro některé pokrmy můžeme dýni použít i se slupkou a pro některé pokrmy ji můžeme oloupat. Dužinu lze konzumovat jak syrovou, tak vařenou. Velmi chutná jsou i její semínka, která se jí loupaná. Dýni je vhodné skladovat spíše v sušších a chladných místech. Tímto uskladněním nám dýně může vydržet až do jara nebo téměř celý rok!

 

Několik receptů pro inspiraci

Dýně jako dušená zelenina

Potřebujeme: dýně Hokkaido, cibule, sůl

Na lehce osmahnutou cibuli dáme na kostky nakrájenou dýni, přidáme špetku soli, dusíme do měkka.

 

Dýňová omáčka

Potřebujeme: 2-3 plátky dýně Hokkaido, 2 cibule, 2 malé lžičky šťáva z kyselého zelí nebo ume-ocet, 1-1,5 lžičky sojové omáčky, 2 lžičky sezamového másla, olej

V hrnci osmahneme do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme povařenou dýni, sezamové máslo Tahini, ume-ocet a sojovou omáčku. Vše řádně rozmixujeme. Jako ozdobu nůžeme přidat čerstvou petrželku. Do jiné varianty přidáme křen, poté je tato omáčka velmi delikátní např. k rybě.

 

Dýňová míchanice s vločkymi

Potřebujeme: 250g dýně Hokkaido, 2 cibule, ovesné vločky, sůl

Nejprve si zhotovíme dýňové pyré. Uvařenou dýni přepasírujeme. V dalším hrnci osmažíme cibuli a zalijeme vodou, uvedeme do varu, přidáme ovesné vločky, sůl, povaříme 10 minut, přidáme předem připravené dýňové pyré. Na mírném ohni vaříme ještě cca 25 minut.

 

Fantazii se meze nekladou, dalších receptů je celá řada. Podělte se s námi o ně : info@dobre-zdravi.cz

Yzk0NmZ