Cholesterol je jinak řečeno částice tuku v krvi a plní důležitou úlohu v řadě tělesných procesů.
- Je to stavební prvek buněčných membrán
- Je součástí některých hormonů
- Podílí se na tvorbě vitamínu D
- Je potřebný pro zpracování tuků v těle
Ještě ho považujete za „pana zlého“…?
Část cholesterolu do těla dostaneme stravou a část si organismus tvoří sám v játrech. Strašákem v podobě slov od lékaře je vyjádření k vaší osobě, že máte vysoký cholesterol. To už není dobře a „dobrý“ cholesterol se změnil na útočníka. Vysoký cholesterol v krvi je způsoben buď zvýšenou konzumací zejména živočišných tuků anebo zvýšenou syntézou cholesterolu v játrech. Zvýšená syntéza je bohužel často dědičná a proto i ten, kdo dbá na zdravou stravu a eliminuje živočišné tuky ve stravě, může mít zvýšenou hladinu cholesterolu. Ta se projevuje tím, že se do stěn cév ukládají tukové látky a množení hladkých svalových buněk ve stěnách tepen, cévy se postupně zužují a ztrácejí pružnost – říká se tomu ateroskleróza. A už jsme blízko infarktu nebo cévní mozkové příhodě, popřípadě ischemické choroby dolních končetin, která je vyústěním vysokého cholesterolu v krvi.
LDL cholesterol a HDL cholesterol
Cholesterol putuje krví na proteinech zvaných lipoproteiny, které jsou složeny z tuků a bílkovin. Jeden typ, LDL, se někdy nazývá „špatný“ cholesterol. Vysoká hladina LDL vede k hromadění cholesterolu ve tepnách, kde se usazuje v podobě tukových hmot. Jiný typ, HDL, se někdy nazývá „dobrý“ cholesterol. Ten přenáší cholesterol z jiných částí těla zpět do jater. Potom vaše játra odstraní cholesterol z vašeho těla.
Jak snížit cholesterol?
Odpověď je jednoduchá, ale mnohdy těžce proveditelná: na vysoký cholesterol funguje změna životního stylu a to zbavit se stresu, přestat kouřit, snížit svou hmotnost, zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu a změnit stravovací návyky.
Vyzkoušejte nejdříve naše tipy na změny ve stravovacích návycích a nelekejte se slova „dieta“, je to dieta, kterou se snažíte snížit hladinu cholesterolu v krvi, ne redukční dietaJ:
Vybírejte zdravější tuky. Měli byste omezit jak celkové tuky, tak nasycené tuky. Ne více než 25 až 35 % vašich denních kalorií by mělo pocházet z tuků ve stravě a méně než 7 % vašich denních kalorií by mělo pocházet z nasycených tuků. Nasycený tuk je špatný tuk, protože zvyšuje hladinu LDL (špatného cholesterolu) více než cokoli jiného ve vaší stravě. Nachází se v některém mase, mléčných výrobcích, čokoládě, pečivu a smažených a zpracovaných potravinách.
Trans-tuky jsou další špatný tuk; může zvýšit váš LDL a snížit HDL (dobrý cholesterol). Transmastné kyseliny jsou většinou v potravinách vyrobených z hydrogenovaných olejů a tuků, jako je tuhý margarín, sušenky a hranolky. Místo těchto špatných tuků vyzkoušejte zdravější tuky, jako je libové maso, ořechy a nenasycené oleje, jako je řepkový, olivový a světlicový olej.
Omezte potraviny s cholesterolem. Pokud se snažíte snížit hladinu cholesterolu, měli byste mít méně než 200 mg cholesterolu denně. Cholesterol je v potravinách živočišného původu, jako jsou játra a další orgány, vaječné žloutky, krevety a mléčné výrobky z plnotučného mléka.
Rozpustná vláknina - každý den! Potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny pomáhají zabránit vašemu trávicímu traktu vstřebávat cholesterol. Mezi tyto potraviny patří celozrnné cereálie, jako jsou ovesné vločky a ovesné otruby, ovoce, jako jsou jablka, banány, pomeranče, hrušky a sušené švestky a luštěniny, jako jsou fazole, čočka, cizrna, hrách černooký a fazole lima.
Jezte ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Tyto kyseliny nesníží vaši hladinu LDL, ale mohou pomoci zvýšit hladinu HDL. Mohou také chránit vaše srdce před krevními sraženinami a záněty a snížit riziko srdečního infarktu. Mezi ryby, které jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, patří losos, tuňák (konzervovaný nebo čerstvý) a makrela. Zkuste tyto ryby jíst dvakrát týdně.
Omezte sůl. Měli byste se pokusit omezit množství soli, kterou jíte, na ne více než 2 300 miligramů (asi 1 čajová lžička soli) denně. Omezení soli nesníží váš cholesterol, ale může snížit riziko srdečních onemocnění tím, že vám pomůže snížit krevní tlak.
Omezte alkohol. Alkohol přidává další kalorie, což může vést k nárůstu hmotnosti. Nadváha může zvýšit hladinu LDL a snížit hladinu HDL. Příliš mnoho alkoholu může také zvýšit riziko srdečních onemocnění, protože může zvýšit krevní tlak a hladinu triglyceridů. Jeden nápoj je sklenka vína, piva nebo malé množství tvrdého alkoholu a doporučení zní:
- Muži by neměli vypít více než dva nápoje obsahující alkohol denně
- Ženy by neměly pít více než jeden nápoj obsahující alkohol denně
Zdroj: National Library of Medicine, https://www.nlm.nih.gov/