Jak nastolit acidobasickou rovnováhu

17.05.2016

Jak nastolit acidobasickou rovnováhu

PŘEKYSELENÍ ORGANISMU

Ideální pH lidské krve se pohybuje v rozmezí od 7,35 - 7,4 ! Víte jaké pH máte Vy ?

Jaké nemoci a problémy mohou být způsobeny překyselením?

Např. : dna, cukrovka, vysoký krevní tlak, nemoci jater,  ledvin a žlučníku, tvorba močových a ledvinových kamenů, kornatění tepen, zácpy, astma, plísně, rakovina, osteoporóza, vysoký cholesterol, křečové žíly, celulitida, hemoroidy, infarkt, zubní kazy, ekzémy, potivé nohy, obezita, nespavost, vypadávání vlasů, studené končetiny, revma, artróza, ...

Výtažek z knihy "Diagnostika v praxi" (M. Černoch) : Všichni jsme se dostali do doby, která nám nepřináší jen pozitivní změny. Máme daleko lepší spotřební elektroniku. Jsme se schopni podívat jako turisté do kosmu(pokud máme dost peněz). Počítače mají minimální rozměry a maximální výkonnost. Žijeme ve světě mobilní komunikace a naše telefony jsou již malými počítači. K cíli nás navádějí navigátory atd. Kam se však poděla kvalitní strava ? Na vysoké škole zemědělské v Maďarském městě Godollo v letech 1996-2000 testovali kvalitu potravin a plodin na obsah živin( vitamínů a minerálů). Podobný test dělali v roce 1965 a tak jako výchozí stanovili rok 1965 a potraviny s obsahem 100%. Výsledky jsou alarmující. Dnes tedy nemůžeme říct : "Naši rodiče na tom taky vyrostli, tak co ..." Žijeme v jiné době a tato doba nese i tyto výsledky. Například obsah minerálů klesl u pšenice o 50%, u ječmene o více než 63% a u kukuřice až o 82%. Jak potom nemáme být překyselení ?! Ještě hůře však dopadly testy na obsah vitamínů. U hrášku klesl obsah vitamínů o více než 54%, u mléka o alarmujících 95%, u kapusty a alarmujících 95% a u mrkve o 40%. Jenže ouha, tady ještě nekončíme. V Nizozemsku provedené výzkumy úbytku vitaminů v plodinách za posledních 5 let jsou u mrkve 95%. Již nebudu pokračovat ve vyčíslování faktů, snad tedy chápeme, proč je překyselení takový problém. Bez dostatku zásaditých látek nemáme šanci !

 

Jak se úspěšně zbavit strusek?

My lidé jsme od přírody stvořeni jako dokonalé bytosti. S naší schopností neustálé regenerace bychom se mohli dožít 120 a více let. Ale praktická cesta k tomuto cíli je mnohem zajímavější než teoreticky dosažitelný věk. Otázka zní:

Jak si udržím krásu a zdraví?

Je to jednodušší, než si mnozí lidé myslí a ví. V zásadě si můžeme v souladu s přáním nás všech udržet krásu a zdraví tím, že budeme dodržovat Tři přikázání, které Peter Jentschura formuloval ve svém bestselleru zdravotní literatury "Zdraví díky odkyselení". Tři přikázání pro krásu a zdraví zní: Vyhni se škodlivému! Jez, pij a konej užitečné! Vylučuj škodliviny!

Po miliony let jsme se vyvíjeli v souladu s přírodou a přizpůsobili jsme se tomu. Živá příroda nám v hojnosti dodávala všechny vitální a minerální látky, které potřebujeme pro naši krásu a zdraví. Škodlivé potraviny se téměř nevyskytovaly a to málo, co se do těla dostalo, mohlo být bez problému zase vyloučeno. Nemohli jsme ani jinak než žít podle Tří přikázání pro zdraví.

Co se týče naší látkové výměny, měli bychom se podle těchto Tří přikázání vyhýbat kyselinám a jedům a hledat zásady resp. zásaditost. Krása a zdraví jsou zásadité, neboť naše krev je zásaditá.

Naše krev spojuje 100 bilionů buněk v našem těle do jednoho smysluplného celku. Pro své mnohostranné funkce vyžaduje zásaditou hodnotu pH mezi 7,35 a 7,45. Pouze v této zásadité konzistenci může krev optimálně téci, vyživovat buňky a udržovat organismus v čistotě.

Acidobazická rovnováha

Ionty H+/Ionty OH-

kyselina solná ..........................................pH 1,3

kyselina mléčná.........................................pH 2,8

kyselina uhličitá.........................................pH 6

krev ........................................................pH 7,35-7,45

plodová voda ...........................................pH 8,0-8,5

soda bicarbona ..........................................pH 11,6

 

Co útočí na naši krásu a zdraví?

Díky našemu modernímu způsobu života a stravovacím návykům je naše tělo opakovaně vystavováno škodlivému množství kyselin a jedů. Vitální látky, které vyrovnávají zásaditost ve formě přírodních energeticky bohatých minerálních látek a stopových prvků, se ve zpracovaných koncentrovaných potravinách téměř nevyskytují a dodávají tudíž tělu již jen velké množství "prázdných" kalorií. Následující přehled ukazuje několik typických potravin a poživatin s nadměrným množstvím kyselin, které pohlcují vitální látky, a životní návyky, které nám berou sílu:

  • Maso a masné výrobky -  kyselina močová
  • Vepřové maso - kyselina sírová a dusičná
  • Sladkosti, cukr, produkty z bílé mouky - kyselina octová
  • Sladidlo -  kyselina mravenčí
  • Nealkoholické nápoje(sycené a slazené) -  kyselina fosforečná
  • Káva, černý čaj, červené víno - kyselina tříslová
  • Léky proti bolesti - kyselina acetylosalicylová
  • Nadměrná tělesná námaha -  kyselina mléčná
  • Stres, hněv -  kyselina solná

 

Tři druhy civilizačních nemocí

Pokud i jen mírně klesne hodnota pH naší krve, krev zhoustne a tvoří se v ní shluky červených krvinek, které tuhnou (něm. Geldrollenphänomen). To omezuje zásobování buněk kyslíkem a živinami a odvádění a vylučování škodlivin. Kyseliny, jedy a jiné škodliviny se v těle hromadí. Hrozí, že bude acidobazická rovnováha porušena. Je to základ pro všechny procesy látkové výměny a funkce v těle, neboť např. hormony, enzymy a náš imunitní systém nemohou v příliš kyselém prostředí fungovat. Jedním z nejvyšších principů látkové výměny je udržet hodnotu pH krve a rovnováhu mezi kyselinami a zásadami na stabilní hodnotě. Na pokles hodnot pH reaguje náš organismus následujícími symptomy: 

1. Strukturální poškození

Nadbytek kyselin a jedů naleptává naše buňky, tkáně a orgány, naše klouby a kosti. Poleptání, která je možno pozorovat, jsou často doprovázena zánětlivými procesy jako je např. zánět mandlí, zánět žaludeční sliznice nebo diabetes. Hrozí, že kyseliny a jedy naruší naši životně důležitou acidobazickou rovnováhu. Naše tělo se brání poleptání a poškození kyselinami a jedy tak, že je neutralizuje pomocí energeticky bohatých zásadotvorných vitálních a minerálních látek. Při nadbytku kyselin a škodlivin musí naše tělo vzhledem k nedostatku minerálních látek v moderní stravě často sáhnout ke svým vlastním zásobníkům minerálních látek popř. si je vzít na pomoc. Kyseliny a jedy spotřebovávají naše zásobárny minerálních látek v pokožce, ve vlasech, zubech, kloubech a kostech a spolu se ztrátou vlasů a osteoporézou ničí naši krásu a zdraví.

2. Vylučování

Při neutralizaci kyselin a jedů pomocí zásadotvorných minerálních látek vznikají neutrální soli. Naše primární vylučovací orgány - ledviny, střeva a plíce - však nemohou vylučovat libovolně velké množství kyselin a jedů nebo smysluplně vytvořených neutrálních solí. Každý tento orgán má zcela určitou vylučovací funkci a také kapacitu. Ta nemůže být vzhledem k existujícímu ochrannému mechanismu překročena, protože by jinak došlo k poleptání, otravě nebo zasolení těchto orgánů.

Kožní problémy - Aby se tak nestalo, zesílí organismus vylučování prostřednictvím pokožky. Avšak ta nemá žádný přirozený ochranný mechanismus. Podle citlivosti nebo koncentrace a podle agresivity kyselin a jedů dochází k nadměrnému zatěžování a dráždění pokožky. Projevy toho jsou tělesný zápach, pocení, pupínky, akné, ekzémy, furunkly, neurodermitida, lupénka, alergie nebo otevřená noha".

Plísně - Kyselé nebo dokonce jedovaté prostředí pokožky způsobené vylučováním poskytuje ideální podmínky pro vznik kožních a nehtových plísní a rovněž střevních a poševních plísní. Ty vznikají při stupních kyselosti mezi pH 3,5 a pH 5,5. Plísně jsou následky a symptomy překyseleného a otráveného organismu. V přírodním léčitelství jsou plísně považovány za ožírače kyselin a jedů". Zmizí až tehdy, když se kyselé prostředí pokožky, jejich ideální živná půda, zásadotvorně zevnitř a zásaditě zvnějšku upraví.

3. Usazeniny - strusky

Kyseliny a jedy, které nemůže organismus vyloučit prostřednictvím ledvin, střev, plic, ani kůží a sliznicí, neutralizuje pomocí minerálních látek a mění je v neutrální soli. Protože ani ty nemůže vylučovat neomezeně, musí je vázané na vodu a tuk ukládat jako usazeniny. Tak se u mnoha žen tvoří struskové usazeniny ve formě celulitidy např. na stehnech, zadečku a bocích. U dny se jedná o usazeniny vápníku s obsahem kyseliny močové po mnohaleté konzumaci nadměrného množství živočišných bílkovin. Další usazeniny se mohou projevit jako revma, žlučové, ledvinové nebo močové kameny, lipomy, fibromy a podobně. Malé množství tekutin, nedostatek pohybu, špatné prokrvení a nízká tělesná teplota pozitivně ovlivňují ukládání strusky.

Překyselení se může projevit různým způsobem. Pozorujte se sami. Mnoho příznaků překyselení a otravy se projeví na naší ?periferii", tj. na obličeji a na hlavě, na pokožce a sliznici. Vypadávání vlasů a pupínky, pocení, svědění, plísně, stařecké fleky a podobně jsou neklamným znamením otravy, překyselení a zanesení struskou. Hromadění usazenin probíhá podle ?hierarchie životní důležitosti", kterou probádal Peter Jentschura a Josef Lohkämper. Nejdříve probíhá v tukové tkáni, pak ve vazivu a svalstvu. Jakmile se tyto ?sklady" naplní, dochází k dalším usazeninám v kloubech, pouzdrech a ledvinách, v močovém měchýři a žlučníku, později také v orgánech a nakonec v srdci a v mozku. Protože máme na rukou a nohou, na kolenech a kotnících a také na šíji a v oblasti ramen nižší teplotu než ve středu těla, hromadí se usazeniny nejprve na těchto periferních místech. Soli, které se nejhůře rozpouští ve vodě, jako např. močové, šťavelové a tříslové soli se usazují jako první.                                                                                      

 

Co je stárnutí ?

Moderní životní a stravovací návyky zatěžují naši látkovou výměnu velkým množstvím kyselin a jedů. Ty způsobují poleptání, spotřebování minerálních látek, problémy s vylučováním a nahromadění usazenin. Stravují naši krásu a zdraví, stárneme rychleji. Už i mladí muži ztrácejí vlasy. I mladé dívky mají celulitidu. Naše stárnutí je ovlivňováno poleptáním jako diabetes, ztrátou minerálních látek v pokožce a ve vlasech, v kostech a chrupavkách, ve šlachách a kloubech. Všechny tyto zásobárny minerálních látek jsou pilíře naší krásy a zdraví.

Naše stárnutí je také ovlivňováno problémy s vylučováním, např. pocením, tvorbou pupínků, neurodermitidou nebo akné, jakož i různými formami usazenin jako je celulitida, dna,  revma a také ledvinové a močové kameny. Je opět na čase začít se zabývat tím, jak si po dobu svého života určitými návyky, výživou, péčí o tělo a stylem života udržet zdraví a krásu déle než je tomu u většiny lidí. Neboť stárnutí by nemělo znamenat být déle nemocný než tomu bylo u dřívějších generací, ale zůstat do budoucna delší dobu krásný a zdravý.

Co je krása? Co je zdraví?

Zdraví těla znamená zbavit buňky, tkáně a orgány kyselin, jedů a usazenin a zároveň naplnit tělesné zásobárny živinami a minerálními látkami. Pokud budou tyto zásobárny co možná nejdéle nevyužité, je to nejlepší předpoklad pro to, že zůstaneme natrvalo zdraví a krásní. Pokud mají všechny buňky, tkáně a orgány k dispozici dostatečný potenciál živin, jsou schopné se nepřetržitě regenerovat, mohou odrazit škodlivé substance a vylučovat.

 

Jak si udržím krásu a zdraví?

Vyhni se škodlivému!

Základním předpokladem pro trvalou krásu a zdraví je důsledné omezení kyselinotvorných životních návyků, vyjmenovaných na začátku, jako je přílišný stres nebo přehnané  sportování, jakož i kyselé a kyselinotvorné stravy, např. příliš bílkovin, živočišných tuků, cukru a sladkostí, kávy, cigaret, alkoholu, fast foodu a hotových jídel s velkým obsahem přídavných látek. Nejlépe uděláte, když se těmto věcem úplně vyhnete a nahradíte je zásadotvornou, převážně vegetariánskou plnohodnotnou stravou. Pro zdraví a krásu  potřebujeme již miliony let vitální látky z rostlin.

Jez, pij a konej užitečné!

Prostřednictvím převážně plnohodnotně vegetariánské, a tím zásadotvorné stravě s hojností minerálních látek s velkým množstvím zeleniny, trochou ovoce a omnimolekulárními (všezahrnujícími) rostlinnými potravinami můžeme zajistit, aby zásobárny minerálních látek v našem těle zůstaly dobře naplněné. Tím si nadlouho udržíme krásu a zdraví. WuzelKraft je takovou omnimolekulární potravinou, která se vyrábí z mnoha rostlin. Velký počet živin v něm obsažených dal této potravině název: omnimolekulární - latinsky omnes = všechny; všechny molekuly.

Pitím zhruba 1 litru neperlivé vody a 0,5 - 1 litru bylinkového čaje dobře propláchneme organismus a vylučovací orgány.

Stres vyrovnáme např. meditací, autogenním tréninkem, čtením dobré knížky nebo odpočinkovou procházkou. Namísto nadměrného sportu nastupuje jóga, thai-chi, pilates a strečink.

Tip pro každodenní výživu

  • 80 % zásadotvorných potravin
  • 20 % kyselinotvorných potravin a poživatin

 

Najděte si zdravou střední cestu mezi kyselinami a zásadami, neboť požitek je otázkou "množství". Malá množství kyselin můžete při nadbytku zásad vychutnat kompenzačně.

Můžete a měli byste každý požitek bohatý na kyseliny vykompenzovat zásadotvornou výživou a zásaditou péčí o tělo.

 

Zdravá "kompenzační vyrovnání"

  • 1 šálek kávy - 1 čajová lžička WurzelKraftu nebo podobného prostředku + 1 sklenice vody
  • 1 malé masové jídlo - jedna velká porce zeleniny nebo salátu
  • nadměrný sport - zásaditá koupel celého těla
  • kousek buchty -  zásaditá koupel nohou
  • + 1 čajová lžička WurzelKraftu nebo podobného prostředku

 

Je třeba vědět, že v ústech máme zásadité trávicí enzymy pro štěpení sacharidů a tuků. V žaludku jsou kyselé trávicí enzymy (pepsin) pro počáteční štěpení bílkovin. Potom máme zásadité trávicí enzymy ve slinivce a první části tenkého střeva, které dokončují trávení bílkovin, škrobů, cukrů a tuků. Je rovněž důležité si uvědomit, že procesy probíhající v našem těle jsou ve většině případů zásadité.

Stane-li se naše tělo (včetně krve) kyselejším, naše živiny budou záporně nabité (srážlivé). Jinak řečeno, náš stavební materiál (tuky, palivo, minerály a další látky) se začne slepovat či shlukovat. Většina potravin, které běžně jíme, je kyselotvorných. Kyselost, která vytváří teplo, způsobuje záněty cév a ostatních částí těla. Na cévní stěny se začnou lepit lipidy (tuky), aby je ochránily před zánětem. Avšak shlukování lipidů má rovněž za následek vznik lipidových kamenů, například žlučových či jaterních. Nejběžnějším protizánětlivým lipidem je cholesterol, který tělo používá k boji se záněty. Jsou-li tkáně kyselé, a tudíž zanícené, začnou játra produkovat více cholesterolu v krvi.

Výtažek z knihy "Zázračná detoxikace" R. Morse

 

Pokud máte dotazy, neváhejte nás kontaktovat. Rádi Vám individuelně poradíme. Jsme certifikovaní poradci pro zásaditou péči o organismus.

Lanta Jan + Lantová Zdeňka

608830709 + 602709486

info@dobre-zdravi.cz

NmQ2OG