Jablečný ocet a jeho blahodárné účinky

21.04.2016

Jablečný ocet a jeho blahodárné účinky

Jablečný ocet je jako podpůrný prostředek vhodný prakticky pro každého. Napomáhá udržet organismus ve zdraví a v případě nemoci může posloužit jako doplněk ke klasické léčbě. Většina zde uváděných účinků a použití se opírá o znalosti a tradice lidové medicíny.

Tělu poslouží jablečný ocet jako bohatý zdroj obsažených vitamínů a minerálů. Jablečný ocet se získává z vykvašených jablek, obsahuje důležité složky jako vápník, draslík, hořčík, vitamín C, beta karoten, pektin, fluor atd. 

Napomáhá očišťovat organismus vyplavováním nečistot z těla. Obsahuje pektin – druh rozpustné vlákniny – který navozuje pocit sytosti, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a  redukovat nadváhu. Má antibakteriální účinky, urychluje zažívání, upravuje příznivě stav střevní mikroflóry. Obsahuje také kyselinu maleinovou, která se podílí v organismu na výrobě energie, podporuje srážlivost krve a přispívá ke zdraví cév a tvorbě červených krvinek.

Jablečný ocet se tradičně používá za účelem:

  • Redukce nadváhy, úpravy narušeného trávení a mikroflóry střev, posílení organismu,u kloubních onemocnění, chřipky, nachlazení, zánětů dýchacích cest, pro úpravu vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu, odstranění škodlivých látek z těla, zpomalení stárnutí, zevně (zředěný) na akné.

  • Jablka posilují svaly i nervovou soustavu, působí močopudně, proti ledvinovým kamenům, povzbuzují vylučování kyseliny močové ledvinami. Podporují trávení a celkově osvěžují. Soli draslíku obsažené v jablku pomáhají k navození trvalé tlakové rovnováhy krve v lidském organismu, zpomalují kornatění cév. Pektiny snižují hladinu cholesterolu v krvi a odtučňují tkáně.

  • Jablečný ocet působí profylakticky i léčivě. Pomáhá při revmatismu, prochladnutí, celkovém vyčerpání, bolestech hlavy a v krku, kožních onemocněních při špatném metabolismu a trávení.

  • Jablečný ocet  se pije ředěný, nebo se používá do salátů.

 

Blahodárné účinky jablečného octa

Jablečný ocet obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2, B6), niacin (jehož deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky), kyselinu pantothenovou, octovou, biotin (ten má pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pleti) a v neposlední řadě vitamin C, draslík, železo, fosfor a vápník. Jablečný ocet obsahuje kyselinu maleinovou, která je přírodní organickou součástí jablek.

  • Kyselina maleinová podporuje srážlivost krve, příznivě ovlivňuje menstruaci, přispívá ke zdraví cév a k tvorbě červených krvinek.
  • Další velkou předností jablečného octa je jeho neobyčejně vysoký obsah draslíku. Draslík je prvek potřebný pro správnou činnost srdce, k tvorbě a ukládání krve a k dosažení klidu a tělesné rovnováhy.
  • Pektin z jablek pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Draslík na sebe váže prvky v těle - s vápníkem, sodíkem, železem, hořčíkem, chlorem a křemíkem.
  • Léčitelé oceňují i protibakteriální vlastnosti jablečného octa.
  • Výrobci přípravků na hubnutí využívají schopnosti jablečného octa urychlit zažívání. Pozitivně ovlivňuje stav přirozené mikroflóry v zažívacím ústrojí.
  • Kromě toho se jablečný ocet používá k inhalacím, ke kloktání, k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele.
  • Ocet má ještě jednu dobrou vlastnost - váže na sebe pachy. Proto ho používáme k umývání a vymývání. Uplatní se například jako lapač pachu v lednicích. Poslouží nám taky jako odstraňovač vodního kamene třeba v konvici na čaj. Stačí povařit vodu s troškou octa a pak vypláchnout. Na takové operace ale použijeme spíš běžný destilovaný ocet. Octy v kuchyni nejčastěji používáme k nakládání zeleniny a k přípravě zálivek na saláty.
  • Zajímavou alternativou k jablečnému octu je umeocet, který vzniká při výrobě nakládaných japonských švestiček umeboshi. Využijete ho například při žaludečních potížích, na pálení žáhy nebo pro snížení únavy.

 

Jablečný ocet můžeme použít na dobrý salát z čekankových puků:

Kromě octa, si připravte 6 čekankových puků, 75 gramů nivy nebo podobného plísňového sýru, 4 lžíce oleje, sůl a pepř. Čekankové puky nakrájíme na proužky, z ostatních surovin umícháme zálivku, kterou pak zeleninu přelijeme.

Upozornění: jablečný ocet by neměly pít osoby s vředovými chorobami.

 

Blahodárné účinky jablek

  • obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín C
  • obsahují vápník, hořčík, měď, zinek, mangan a mnoho dalších minerálů
  • obsahují pektiny, které zbavují organismus těžkých kovů
  • působí blahodárně na žaludek, střeva a proces trávení vůbec
  • obsahují železo nezbytné pro tvorbu krve a pro dýchání
  • brání tvorbě kyseliny močové a pomáhají tak i při léčení dny nebo chronického revmatizmu
  • snižují nervozitu
  • odstraňují nespavost
  • vrací chuť k jídlu
  • léčí průjmy i zácpy

 

Hubnoucí kůra s jablečným octem

Jablečný ocet je výborným pomocníkem při hubnutí

  • Každé ráno vypijte jednu polévkovou lžíci jablečného octa rozmíchanou ve sklenici vody, někdy se doporučuje teplá voda. To však každý nesnese, takže si klidně dejte vodu vychlazenou. Společně s vychlazenou vodou koneckonců vznikne celkem lahodný a osvěžující nápoj. Můžete si ho také osladit medem. Pijte ráno, nalačno, poté počkejte půl hodiny a teprve poté se najezte. Tato kůra by vám měla také zmírnit pocit hladu.
  • Jednu kávovou lžičku jablečného octa ve sklenici vody užívejte 2-3x denně, vždy mezi jídly.

A jak dlouho si takovou kůru dopřát? Doba není omezena, první výsledky můžete očekávat již za měsíc a ideálně za půl roku se můžete radovat z mnoha shozených kil. Důležité je však vydržet.To, že budete pít ocet, neznamená, že můžete jíst neomezeně. Dietu by měla doplňovat odlehčená strava s nízkým obsahem tuků a cukrů. Při dietě se pokuste nepít kávu a alkohol. Naopak dodržujte pitný režim, vypijte aspoň 3 litry tekutin denně.


Nenechte se odradit, chuť jablečného octa je velmi aromatická. Vyrábí se zkvašením čerstvé jablečné šťávy. Zlepšuje metabolismus, čistí organismus (posiluje trávení) a odstraňuje škodlivé látky z těla a dochází k rychlejšímu spalování, a tím pádem k hubnutí. Jako „vedlejší“ efekt je zvýšení imunity a krásnější pokožka.

MzEwZDU5M