Dýňová polévka
Potřebjeme: dýně Hokkaido, zázvor (čerstvý), mrkev, sušená dýńová semínka, ghí, mořská sůl s mořskou řasou, pepř, kurkuma, toasty
Postup:
Dýni rozpůlíme, vybereme semínka(je možno je zvlášť povařit a vývar vypít, je plný minerálních látek) a nakrájíme ji na větší kousky. Mrkev oloupeme a též ji nakrájíme. Vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedene k varu. Přidáme čersvý zázvor podle chuti, sůl, pepř, kurkumu. Když je to měkké tak to tyčovým mixerem rozmixujeme. Přidáme lžičku ghí na zjemnění chuti. Na suché pánvi si opražíme dýňová semínka(pokud se nafouknou jsou hotová), která si sypeme na hotovou polévku. Přikusujeme teplý toast a je nám fajn.
V těchto podzimních dnech nesmí v žádné domácnosti chybět polévka z dýně. Je to tak z několika důvodů. Na všech zahradách se povalují a zdobí spoustu aranžmá, protože jsou krásné. Navíc zdravotní účinky dýně jsou velice příznivé. Velice dobře se po ní vyprázdníme(což na podzim, kdy se zpomaluje metabolismus je na místě), obsahuje pomalé cukry, spoustu vlákniny, minerálních látek a má vyváženou chuť.
Sladká polévka - velmi vhodná pro děti
Potřebujeme: dýně Hokkaido, petrželka, sůl, olej
Postup: Nakrájejte dýni na malé kousky, osmahněte ji v trošce oleje, přidejte trochu soli a poté vodu. Vařte 20 minut, prolisujte a podávejte s čerstvě nakrájenou petrželkou. Příště můžete přidat osmahnutou cibulku nebo pór.
Zeleninová polévka s dýní
Potřebujeme: dýně Hokkaido, cibule, zelí, mrkev, sůl
Postup: Dobře očištěnou nakrájenou zeleninu pokládáme ve vrstvách do většího hrnce. První vrstva cibule nakrájená na plátky, dále zelí na nudličky, dýně rovnaná na kostičky a do poslední vrstvy přidejte na větší kostky nakrájenou mrkev. Navrstvenou zeleninu zalijte vodou, přidejte špetku soli, vařte do měkka. Správnou konzistenci dosáhnete přidáním zeleninového vývaru.
Dýňová polévka s rýží
Potřebujeme: dýně Hokkaido, cibule, celer, sůl, rýže
Postup: Společně osmažíme cibuli a celer. Přidáme vrstvu nakrájené dýně, na to vařenou rýži. Zalijeme vodou, vaříme do měkka. Lze naředit zeleninovým vývarem.