S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete Více informací.

Cizrna - hrách římský - nejkvalitnější luštěnina

13.05.2016

Cizrna - hrách římský - nejkvalitnější luštěnina

Cizrna (Cicer) patří mezi bobovité rostliny, které se nacházejí po celém světě. Luštěniny patří mezi nejdůležitější zemědělské rostliny, už odpradávna se používají jako náhrada masa. Nejznámější je Cizrna beraní, která byla pravděpodobně vyšlechtěna již před 7 000 lety v oblasti Turecka. Jedná se o luštěninu příbuznou hrachu, cizrnu můžete tedy znát i pod názvem římský hrách, je však větší a chutnější než hrách. Cizrna vypadá jako lískový oříšek bez slupky, je i zhruba takové velikosti a i chutí lískový oříšek lehce připomíná.

Proč konzumovat cizrnu

Cizrna je velmi vhodnou potravinou pro lidi žijící v současném uspěchané době. Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu.

Cizrna obsahuje vysoce kvalitní tuky, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Cizrna neobsahuje žádný cholesterol. Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny dá předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu. Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev. Cizrna se doporučuje zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí. Cizrna je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy. Na stránce Vlastnosti a účinky cizrny si můžete přečíst více.

 

Jak cizrna prospívá našemu organismu

Cizrna je luštěnina, která našemu tělu prospívá. Cizrna je vysoce výživná luštěnina příbuzná hrachu. Říká se jí také římských hrách. Pro mnoho lidí není tak známá jako čočka, sója, fazole nebo klasický hrách. Pojďme se podívat, čím nás může cizrna obohatit.

Co cizrna obsahuje

  • vysoké množství sacharidů
  • v sacharidech je nejvíce zastoupen škrob – cca 47% a rozpustné cukry 5-9%
  • cizrna obsahuje 15-30% bílkovin
  • cizrna obsahuje vlákninu
  • je bohatým zdrojem vápníku, lysinu a mastných kyselin (kyseliny listové, linolové) které nás chrání před onemocněním srdce a cév
  • bohatým zdrojem železa - obsahuje 3x více než maso
  • cizrna je také zdrojem fosforu, hořčíku, zinku
  • z vitamínů obsahuje nejvíce kyselinu pangamovou neboli vitamín B15, který je vynikajícím antioxidantem
  • také obsahuje vitaminy B2 a B6, E, C a provitamín A

Cizrna je vhodnou součástí dietního jídelníčku, ale také jídelníčku vegetariánů, těhotných žen a dětí.

Konzumace cizrny vám může pomoci stimulovat tvorbu kolagenu a zlepšit stav chrupavek a pojiv, snížit hladinu cholesterolu, příznivě působí na peristaltiku střev, trávení a detoxikaci organizmu. Cizrna je vhodná pro celiaky a diabetiky, protože udržuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje lepek. Zajímavou alternativou k cizrně je další méně známá luštěnina, a to červená čočka. Ta rovněž obsahuje spoustu cenných látek a měla by být součástí každého zdravého a vyváženého jídelníčku.

 

Vaření s cizrnou - recepty z cizrny

Cizrna má jemně oříškovou chuť. Používá se stejně jako hrách na přípravu polévek, pomazánek, kaší, příloh a salátů.

Než začneme cizrnu vařit, je nutné ji namočit minimálně na 8 hodin do vody, ale je doporučeno ji nechat 1–2 dny naklíčit, protože se v bobulích probudí enzymatické procesy, které aktivizují klíčení. Tímto naklíčením se následně velmi zlepší chuť cizrny i její stravitelnost.

Postup přípravy k vaření cizrny

  • cizrnu propláchneme, zalijeme čistou vodou a necháme v teple bobtnat 8 až 48 hodin
  • 2 x denně vodu vyměňujeme - jakmile se vytvoří pěna, nebo voda začne zapáchat
  • před samotným vařením cizrnu ještě jednou propláchneme čistou vodou
  • odstraníme tmavé bobulky
  • vaříme ve studené vodě až do změknutí
  • ihned po uvaření můžeme a nemusíme odstranit slupky cizrny - je pak lépe stravitelnější

Cizrna recepty

Salát cizrna s tuňákem

150 g uvařené cizrny, 3 vejce uvařená natvrdo, zálivka: 1 lžice bylinkového octa, 1 lžička cukru,pepř, sůl
Na olivovém oleji lehce osmažíme 1 cibuli a 2 stroužky česneku, přidáme obsah 1 plechovky tuňáka v oleji a krátce prohřejeme.Tuto směs smícháme s cizrnou a nasekanými vejci, dochutíme zálivkou.

Karbánátky s cizrnou

Uvaříme do měkka 1 hrst cizrny, 1 hrst hrachu, 1 hrst čočky. 1 hrst ovesných vloček necháme nabobtnat v mléce.
1 velkou mrkev nastrouháme na jemném struhadle a na jemno nakrájíme 1/4 hlávky čínského zelí, 1 cibuli a prolisujeme 1 strožek česneku.
Luštěniny smícháme se zeleninou, vločkami, přidáme 2 vejce a koření (pepř, mletý kmín, majoránka, sůl). Podle potřeby zahustíme strouhankou. Lžící vykrajujeme karbanátky, které smažíme na oleji.

Cizrna na česneku

150 g cizrny, máslo, 1 velká cibule, 2 rajčata, 4 stroužky česneku, lžička kmínu, pepř, čtvrt lžičky mletého koriandru, špetka oregana, majoránka. Na větší pánvi zpěníme cibuli s kmínem. Přidáme nakrájená rajčata s ostatním kořením, prolisujeme česnek a dusíme asi 5 minut. Přidáme cizrnu, promícháme a zatepla podáváme.

Tradiční arabské jídlo Hummus

200 g uvařené a vyhladlé cizrny rozmixujeme spolu se sezamovou pastou Tahini (2 - 3 polévkové lžíce), 4 stroužky česneku, 1 lžící olivového oleje, zjemníme citronovou šťávou, osolíme a opepříme podle chuti. Hotový hummus dáme na misku a povrch pokapeme olivovým olejem a lehce posypeme mletým kmínem. Připravený hummus podáváme s pita chlebem, nebo k zeleninovému salátu.

Cizrna se zeleninou - recept

Cizrna se také báječně hodí k různým sýrům. Můžete ji vyzkoušet například jako zapečenou s eidamem nebo s parmazánem. Na rychlý oběd nebo večeři je zajímavou kombinací také zeleninový salát s cizrnou a k němu nakládaný hermelín.

ZWM0ZGQ1OD