S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete Více informací.

Celozrnné produkty jsou cenný zdroj vlákniny

05.11.2015

Celozrnné produkty jsou cenný zdroj vlákniny

Snažíte se žít zdravě a chcete do svého jídelníčku zařadit zdraví prospěšnější potraviny? Pak určitě vyzkoušejte celozrnné pečivo, které je cenným zdrojem vlákniny a komplexních sacharidů. Jako přílohu je možné toto pečivo zařadit ke kterémukoliv jídlu během dne. Při jeho výběru si ale dejte pozor, aby bylo skutečně celozrnné, ne pouze obarvené karamelem. Vyplatí se ho proto kupovat přímo v prodejně zdravé výživy nebo si ho doma upéct.

Celozrnná nebo špaldová mouka

Základem pro toto pečivo by měla být celozrnná mouka. Může to být mouka z celozrnné pšenice nebo tak zvaná špaldová mouka, která se vyrábí z pšenice špaldy. V porovnání s klasickou bílou moukou je o něco dražší a má i vyšší obsah cenných látek.

Celozrnná mouka obsahuje minerály, vitamíny a vlákninu, dále také lepek a škrob (stejně jako mouka bílá). Je rovněž bohatá na enzymy a nenasycené mastné kyseliny. Zatímco bílá mouka se vyrábí mletím vnitřní moučné části, tak při výrobě celozrnné mouky se postupuje tak, že se umele celé zrno. Abyste se vyhnuli konzumaci případných pesticidů, je lepší kupovat špaldovou či celozrnnou mouku s označením bio, kde máte jistotu vyšší kvality.

Celozrnná mouka na rozdíl od mouky bílé obsahuje až o 60 % více vápníku, o 76 % více železa nebo o 85 % více hořčíku. Obsahuje také zinek, vitamíny skupiny B nebo vitamín E. Všechny tyto látky jsou pro správné fungování našeho těla velmi důležité.

Použití celozrnné mouky v kuchyni

Jestliže chcete vyzkoušet celozrnnou mouku při pečení, nejlépe uděláte, když si domů koupíte mouku právě z celozrnné pšenice nebo ze špaldy. V běžném receptu pak stačí část hladké bílé mouky nahradit právě moukou celozrnnou (obvykle se doporučuje nahradit přibližně jednu polovinu, jelikož celozrnná nebo špaldová mouka má trochu jinou chuť a odlišné vlastnosti). Můžete ale zkusit i různě experimentovat s poměry a také s druhy mouky.

OGU2NTVlN