S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete Více informací.
Ok

7 zdravotních přínosů čaje kombucha

31.08.2022

7 zdravotních přínosů čaje kombucha

Kombucha je fermentovaný čaj, který se konzumuje tisíce let. Nejen, že má stejné zdravotní přínosy jako čaj, ale hlavně je bohatý na prospěšná probiotika. Kombucha také obsahuje antioxidanty, dokáže zabíjet škodlivé bakterie a může pomoci v boji proti několika nemocem.

  1. Kombucha je potenciálním zdrojem probiotik

Předpokládá se, že kombucha pochází z Číny nebo Japonska. Vyrábí se přidáním specifických kmenů bakterií, kvasinek (tzv. SCOBY) a cukru do černého nebo zeleného čaje a poté se nechá týden nebo déle fermentovat. Během tohoto procesu vytvoří bakterie a kvasinky na povrchu kapaliny houbovitý film. To je důvod, proč je kombucha také známá jako „houbový čaj“. Fermentační proces produkuje kyselinu octovou (také obsaženou v octě), několik dalších kyselých sloučenin a stopové množství alkoholu. Ve směsi roste i velké množství bakterií. Ačkoli stále neexistují žádné důkazy o probiotických výhodách kombuchy, obsahuje několik druhů bakterií mléčného kvašení, které mohou mít probiotickou funkci. Probiotika dodají vašemu střevu zdravé bakterie. Tyto bakterie mohou zlepšit mnoho aspektů zdraví, včetně trávení, zánětů a dokonce i hubnutí.  Z tohoto důvodu může přidání nápojů jako kombucha do vaší stravy zlepšit vaše zdraví mnoha způsoby.

 

  1. Kombucha může poskytnout výhody zeleného čaje

Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů na planetě. Je to proto, že zelený čaj obsahuje mnoho bioaktivních sloučenin, jako jsou polyfenoly, které v těle fungují jako silné antioxidanty. Kombucha vyrobená ze zeleného čaje obsahuje mnoho stejných rostlinných sloučenin a pravděpodobně se může pochlubit některými stejnými výhodami. Studie ukazují, že pravidelné pití zeleného čaje může zvýšit počet spálených kalorií, snížit břišní tuk, zlepšit hladinu cholesterolu, pomoci s kontrolou hladiny cukru v krvi a další. Studie také ukazují, že pijáci zeleného čaje mají snížené riziko rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva.

  1. Kombucha obsahuje antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které bojují s volnými radikály, reaktivními molekulami, které mohou poškodit vaše buňky. Mnoho vědců se domnívá, že antioxidanty z potravin a nápojů jsou pro vaše zdraví lepší než antioxidační doplňky. Zdá se, že kombucha, zvláště když je vyrobena ze zeleného čaje, má antioxidační účinky na vaše játra.

 

  1. Kombucha může zabíjet bakterie

Jednou z hlavních látek vznikajících při kvašení kombuchy je kyselina octová, která je v octě také hojně zastoupena. Stejně jako polyfenoly v čaji je kyselina octová schopna zabít mnoho potenciálně škodlivých mikroorganismů. Zdá se, že kombucha vyrobená z černého nebo zeleného čaje má silné antibakteriální vlastnosti, zejména proti bakteriím a kvasinkám Candida. Tyto antimikrobiální účinky potlačují růst nežádoucích bakterií a kvasinek.

  1. Kombucha může snížit riziko srdečních onemocnění

Srdeční choroby jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí. Studie na potkanech ukazují, že kombucha může výrazně zlepšit dva markery srdečního onemocnění, „špatný“ LDL a „dobrý“ HDL cholesterol.

 

  1. Kombucha může pomoci zvládnout diabetes 2

Cukrovka 2. typu postihuje více než 300 milionů lidí na celém světě. Vyznačuje se vysokou hladinou cukru v krvi a inzulinovou rezistencí. Kombucha ze zeleného čaje je prospěšnější než z černého čaje, protože samotný zelený čaj prokazatelně snižuje hladinu cukru v krvi.

 

  1. Kombucha může pomoci chránit před rakovinou

Rakovina je jednou z hlavních příčin úmrtí na světě. Je charakterizována buněčnou mutací a nekontrolovaným buněčným růstem. Studie a pokusy ve zkumavkách ukazují, že kombucha může potlačovat růst rakovinných buněk. Není však známo, zda pití kombuchy má nějaké účinky na riziko rakoviny u lidí.

 

Kombucha je zdravá, když je vyrobena správně

Kombucha je čaj bohatý na probiotika s mnoha potenciálními zdravotními přínosy. Můžete si ji koupit v obchodech nebo si ji vyrobit sami doma. Nezapomeňte ho však správně připravit. Kontaminovaná nebo překvašená kombucha může způsobit vážné zdravotní problémy. Domácí kombucha může také obsahovat až 3 % alkoholu. Bezpečnější možností je koupit čaj kombucha nebo kombucha kulturu  v obchodě nebo online. Komerční produkty jsou chutné a neobsahují alkohol, protože musí obsahovat méně než 0,5 % alkoholu. Kontrolujte však ingredience a snažte se vyhýbat značkám s vysokým obsahem přidaného cukru.

Článek obsahuje informace z National Library of Medicine (https://www.nlm.nih.gov/ )

 

 

 

ZWI5MTN