WAYUSA YAYA MAYU - povzbuzující nápoj
Tento druh Wayusy pochází od indiánské komunity Šuarů, kteří jí pěstují v povodí čeky Rio Zamora, které také nese původní jméno "Yaya Mayu". Listy zde ručně drtí a suší na slunci. V jazyce místních lidí znamená "silný" nebo "síla".
Chuť Yaya Mayu je v první chvíli zemitá s karamelově nasládlým dozněním. Nezpůsobuje hořkost ani trpkost.
Jak Wayusa funguje?
Obsahuje L-theanin, aminokyselinu, která působí uklidňujícím účinkem na mozkovou aktivitu a způsobuje pozvolný a déle trvající efekt wayusového nápoje. Další povzbuzující složkou Wayusy je kofein, kterého obsahuje cca 90-110 mg/2dl, což je o něco méně než káva.
Příprava:
Příprava nápoje je velmi jednoduchá, tradiční formou se pouze krátce povaří.
1) do 1l studené vody nasypte 3-5 polévkových lžic drcených listů Wayusy
2) přiveďte k varu a nechte na mírném ohni povařit cca 3-5 minut (záleží zda máte radějí silnější nebo slabší)
- ze 100g balení lze připravit 8-10 litrů wayusového čaje
TIP: jednou převařené listy lze převařit 2-3x znovu, vždy přidejte 1-2 lžice čerstvých listů Wayusy
Země původu: Ekvádor