Úvod » Zdravá výživa - potraviny » Tofu zdravě bez cholesterolu
Tofu zdravě bez cholesterolu, Pavla Momčilová.
Tofu je přírodní produkt, který se připravuje ze sójových bobů. Ze sojových bobů se nejprve připraví mléko, které se pak vysráží přírodními srážedly. Vzniklá sojová syrovátka se pak oddělí od bílkovinné hmoty(sojového tvarohu) a tofu je hotovo. Má vysokou výživovou a dietetickou hodnotu především pro vysoký obsah bílkovin a nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Doplníme-li pokrm z tofu obilninami, můžeme získat škálu esenciálních aminokyselin. Tofu je lehce stravitelné a může tedy být součástí dětské a dietní výživy. Tofu je důležitou potravinou pro každého, kdo se chce stravovat zdravě a nechce nebo nemůže jíst pokrmy s vyšším obsahem cholesterolu.
Traduje se, že Tofu bylo před mnoha staletími poprvé připraveno v Číně, a pak byla jeho výroba přenesena i do Japonska.