Úvod » Zdravá výživa - potraviny » Směs na chléb s lněnou vlákninou
Chléb Pro zdraví...se lněnou vlákninou slouží k přípravě chleba s výraznější chutí. Strukturou i barvou střídy připomíná běžný chléb. Obsahuje kvalitní lněnou vlákninu. Kromě lepku neobsahuje naše směs ani mléko, vejce, aromata, umělá barviva či konzervanty. Splňuje požadavky zákazníka na zdravý a chutný chléb.
Bezlepkový výrobek: Obsah lepku nižší jak 10 mg na 100 g výrobku určeného ke spotřebě.
Použité suroviny: deproteinovaný pšeničný škrob, jáhlová mouka, lupinová mouka, bramborové vločky, lněná vláknina, cukr, sůl, zahušťovadlo guma guar, cukr, sůl, chlebové koření
Základní příprava: Směs je určena jak pro pečení v domácích píckách (krátký dvouhodinový program), tak v běžné troubě. V tomto případě k 500 g směsi přidáme 475 g vody, 20 g oleje a 13 g čerstvého droždí. Těsto vymícháme a dobře zpracované necháme 15 minut stát. Pak jím naplníme důkladně vymazanou formu. Chléb necháme kynout 45- 60 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě (nejprve 200°C pak 180°C) asi 60 minut.
Skladování: Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené v původním obalu.
Trvanlivost: Při dodržení skladovacích podmínek je trvanlivost výrobku 12 měsíců od data výroby.
Balení: 500 g
Složení: deproteinovaný pšeničný škrob, lupinová mouka, jáhlová mouka, bramborové vločky, lněná vláknina, cukr, sůl, zahušťovadlo, guarová mouka,chlebové koření
Ve 100 g hotového chleba: bílkovin 3,4 g, sacharidů 39,5 g, tuku 3,7 g
Energetická hodnota ve 100 g: 866 kJ/205 kcal
Poznámka: Směs byla vyvinuta jak pro klasické pečení v běžné troubě, tak i pro přípravu v domácí pícce. Ze směsi připravené podle základní receptury lze také připravit chutné dalamánky, bochánky, sendviče atd.
Základní receptura: 13 g droždí, 20 g oleje, 475 g vody, 500 g směsi Chléb pro zdraví.
Droždí rozpustíme ve vlažné vodě, přidáme olej a směs. Dobře prohněteme a těsto vložíme do dobře vymazané formy na chleba. Necháme asi 1 hodinu kynout pod vlhkou utěrkou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 °C asi 1 hodinu.
Příprava v pečící pícce na chleba: do pečící nádoby rozdrobíme droždí, přidáme studenou vodu a olej. Nakonec vsypeme směs na Chléb pro zdraví. U pícky nastavíme program ""gluten free"", u ostatních typů program s délkou trvání okolo 2 hodin.
Směs míchá: fa Nominál
Směs Chléb pro zdraví analyzovali na obsah lepku ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha a dle vydaného Protokolu č. 41/07 vyhověl vyhlášce č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a způsobu jejich použití, část 7 - Bezlepkové potraviny.
Alergen: lupina
Obsah: 500g