Úvod » Zdravá výživa - potraviny » Šmajstrla pohanka lámanka 400 g
Pohanka lámanka. Šmajstrla. Pohanka je přirozeně bezlepková potravina. Nepatří mezi typické obiloviny, je řazena mezi rostliny rdesnovité. Důvodem toho, proč je k obilovinám řazena, je to, že její semena jsou moučnatá a používají se k výrobě mouky. Pohanka sama pochází z chladných oblastí střední Asie, kde byla využívána i z toho důvodu, že se tradičně věřilo, že tělu dodává silnou až zahřívající energii. Toto bylo jistě důležité pro těžce pracující rolníky v těchto oblastech. Do Evropy se dostala ve středověku.
Pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Dále obsahuje zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitamínů obsahuje například vitamíny skupiny B - vitamin B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamín C a E. Velmi důležitý je také obsah rutinu. Rutin je látka zpevňující cévní stěny. Rutin patří do skupiny bioflavonoidů. Pomáhá zamezovat tvorbě krevních sraženin, zvyšovat pružnost krevních kapilár či snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Také pomáhá zvyšovat účinek vitaminu C (proto je i v lécích kombinován rutin s vitaminem C). Rutin je také někdy označován jako vitamín P.
Pohanka rovněž obsahuje vlákninu. Také napomáhá posilovat imunitu díky obsahu zinku a vitaminu C. Další zajímavou látkou je cholin, který pomáhá regenerovat jaterní buňky.
Ve 100g pohanky je průměrně 11g bílkovin, 60g sacharidů, 3g tuku.
Hmotnost: 400g