Úvod » Zdravá výživa - potraviny » Mahá koření
Mahá koření je směs určena k základnímu nachucení pokrmů tzv. ""naslano"". Mahá koření dokáže vytvořit tzv.""základní"" nachucení a neomrzí se ani po několikaletém častém používání.
Mahá koření je směs určena k základnímu nachucení pokrmů tzv. ""naslano"". Mahá koření dokáže vytvořit tzv. ""základní"" nachucení a neomrzí se ani po několikaletém častém používání. (Základní nachucení je doplňováno dalšími chutěmi tvořenými jednak ostatními druhy koření a jednak chuťově výraznými potravinami.)
Mahá koření vytváří přirozenou protiváhu chuťovým zesilovačům tím, že umožňuje připravovat senzoricky přitažlivé zeleninové vývary a zpřístupňuje technologií otevírání koření na oleji pro každodenní použití.
Otevírání koření na oleji je nejčastějším způsobem chucení pokrmů v asijských domácnostech. V ČR je tato kulinářská technologie výsadou kuchařů špičkových restaurací. Závodní kuchyně a většina domácností využívá ke stejnému účelu zavedených masových či zeleninových vývarů od kterých však postupně ustupují a přechází k tzv. zesilovačům chuti (např. Podravka), jejichž základ tvoří kyselina glutamová a její soli (glutamany).
Mahá přidáváme do všech zeleninových polévek, pomazánek, zeleninových jídel a pod bílkovinné koncentráty rostlinného původu (Cerie, Klaso, Robi, tofu, tempeh, seitan).
Běžná dávka koření je jedna čajová lžička pro pět osob.
Kmín, hořčičné semínko a koriandr
Obsah: 100g