Úvod » Zdravá výživa - potraviny » Ceria Hraška směs na obalování pikantní 250g
Hrachová směs na obalování, neobsahuje lepek.
HRAŠKA je vychucená hrachová směs, která
ZDRAVĚJI NAHRADÍ
(vysoký obsah vlákniny, zdroj hořčíku a zinku)
Použité ingredience jsou pouze z přírodních zdrojů a přispívají k dobré stravitelnosti Hrašky.
V roce 2008 získala Hraška pikantní ocenění Zlatý klas a Zlaté plody Jižní Moravy.
ZÁKLADNÍ RECEPTY
ŘÍZKY - zeleninové, sýrové, houbové atd.
(4 porce)
-smícháme 80 g Hrašky se 120 ml vody na těstíčko (hustoty řidší hořčice)
-naporcujeme 300 g zeleniny
-kousky zeleniny namáčíme v těstíčku
-klademe je do rozpáleného oleje
PLACKY - zeleninové, sýrové, houbové aj. nebo jejich směsi
(4 porce)
-smícháme 140 g Hrašky pikantní se 250 ml vody na těstíčko
-nakrájíme (nastrouháme) 200 g zeleniny
-nakrájenou zeleninu vmícháme do těstíčka (hustota jako na lívance)
-placky smažíme v horkém oleji nebo je pečeme v troubě na plechu
POMAZÁNKY
-pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 50 ml vody
-těstíčko rozmícháme s vodou a zvolna vaříme na hustou kaši 20 min.
-po vychladnutí našleháme s tukem 20 g na osobu (olej, máslo apod.)
-dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme buď třený česnek, nastrouhaný křen anebo nakrájenou papriku, rajce, mrkev, celer apod.
DRESINKY
-základ dresinku připravíme jako u pomazánky. Použijeme však na 5 g Hrašky na 25 ml vody
-po vychladnutí našleháme s jogurtem nebo kyselou smetanou
-dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme kopr, bylinky, česnek apod.
ZAHUŠŤOVÁNÍ OMÁČEK, ŠŤÁV, GULÁŠŮ APOD.
-pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 120 ml omácky
-Hraškou můžeme nahradit mouku úplně nebo jen částečně. Hrašku i mouku je vždy potřeba vařit minimálně 20 minut
-Hrašku lze používat k přípravě bešamelových omáček
ZAHUŠTĚNÍ POLÉVEK - zeleninové, bramborové, gulášové (4 porce)
-vrchovatou polévkovou lžíci Hrašky (30 g) nasypeme do 1,5 litru vlažné polévky a zamícháme
-vaříme cca 20 minut
VE SLANÝCH TĚSTECH (cca 30 g za jedno vejce = asi 1 polévková lžíce)
-Hrašku smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme, jak jsme zvyklí.
-Hrašku přidáváme do:
-kynutého testa (knedlíky, slané pecivo)
-bramborového testa (noky, knedlíky aj.)
V KARBANÁTCÍCH - zeleninových, sýrových apod. (4 porce - Hraška pikantní / jemná)
-smícháme 250 g Hrašky s 300 g nastrouhané zeleniny a podle potřeby přidáme vodu
-z těsta tvarujeme karbanátky (můžeme obalit ve strouhance)
-karbanátky smažíme v horkém oleji čipečeme na plechu v troubě
PŘI ZAPÉKÁNÍ - těstovin, brambor, zeleniny apod.
- Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne hustá bešamelová omáčka
-můžeme dochutit muškátovým oříškem, oregánem apod.
-vzniklou omáčkou přelijeme zapékané jídlo a ještě dopečeme v troubě
MOZEČEK, LEČO, ŠPENÁT APOD.
-Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne kaše
-přidáme uvařený květák nebo podušené papriky a rajčata nebo mražený špenát
-promícháme a podle potřeby povaříme a dochutíme
-chutnejší je, když Hrašku povaříme s osmahnutou cibulkou a Mahá kořením
Hmotnost: 250g