Úvod » Zdravá výživa - potraviny » Cayenský pepř
Cayenský pepř (Capsicum frutescens)
Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, které pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsaicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 350000 SHU.
Dnes se pěstuje po celém světě více jak 200 druhů chilli a jejich šlechtěním vznikají stále nové variety. Zpracováním chilli se zabývá celé jedno odvětví. Papričky se používají čerstvé nebo se z nich vyrábí chilli omáčky, papričky se nakládají do oleje i do kyselých nálevů, suší se na slunci, horkým vzduchem nebo kouřem a sušené chilli se používají drcené, mleté i třeba jen sušená semínka .
Cayenský pepř jsou suché, drobné, kuželovité a ostře pálivé chilli papričky které rostli původně v údolí řeky Cayen v dnešní Francouzské Guayaně. Český název ?pepř? vznikl nepřesným překladem z angličtiny, kde ?pepper? znamená jak pepř, tak i papriku, včetně chilli.
Tato odrůda dosahuje pálivosti kolem 50000 SHU a patří mezi ostřejší chilli.
Hmotnost: 26g